Doi funcÅ£ionari din Primăria Capitalei erau puÅŸi sub control judiciar de procurorii anticorupÅ£ie în iulie 2014. Primul, Andrei George Creci, care era ÅŸef serviciu serviciu în cadrul DirecÅ£iei Juridic, Contencios ÅŸi LegislaÅ£ie - Serviciul instanÅ£e civile ÅŸi contencios administrative din cadrul Primăriei Municipiului BucureÅŸti. Al doilea, Catia Viviana Fălan era ÅŸef serviciu la DirecÅ£ia Juridic. Cei doi au fost acuzaá¹i de DNA de abuz în serviciu ÅŸi favorizarea infractorului, după ce au restituit ilegal un teren din BucureÅŸti. Cu asemenea acuzaá¹ii, cei doi continuă să fie protejaá¹i ÅŸi promovaá¹i, chiar dacă au scăpat deocamdată de acuzaá¹ii.
Se spune că, dacă un acuzat nu este condamnat de justiá¹ie, este absolvit de vină. Dar poporul nostru mai are un proverb “nu iese fum fără foc”. Pentru un om de rând, fără “protecá¹ie”, acuzaá¹iile procurorilor DNA l-ar fi lăsat pe drumuri multă vreme. Nu ÅŸi în cazul celor doi iluÅŸtri funcá¹ionari.
Potrivit procurorilor DNA, Andrei George Creci, ÅŸef serviciu serviciu în cadrul DirecÅ£iei Juridic, Contencios ÅŸi LegislaÅ£ie - Serviciul instanÅ£e civile ÅŸi contencios administrative din cadrul Primăriei Municipiului BucureÅŸti a fost acuzat de abuz în serviciu cu consecinÅ£e deosebit de grave, iar Catia Viviana Fălan, de asemenea ÅŸef serviciu la DirecÅ£ia Juridic, a fost acuzată de favorizarea infractorului. Procurorii spuneau că, în cursul anului 2004, Andrei George Creci ÅŸi-ar fi încălcat atribuÅ£iile de serviciu ÅŸi obligaÅ£iile legale prin faptul că a propus, în mod nelegal, pe 19 noiembrie 2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparÅ£inând domeniului privat al Municipiului BucureÅŸti, în suprafaţă de 15.209,87 metri pătraÅ£i, evaluat la suma de 3.303.301 euro ÅŸi măsuri reparatorii pentru restul suprafeÅ£ei până la 3,5 hectare. După ce a restituit acel teren, anchetatorii susÅ£in că Andrei George Creci a încercat să ascundă faptele comise astfel încât să nu fie tras la răspundere. În acest sens, împreună cu celelalte persoane cercetate, a redactat personal un document, semnat de primarul general al Municipiului BucureÅŸti la solicitarea DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie. „În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului BucureÅŸti nu se constituie parte civilă în dosarul penal, ÅŸi, depăşind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalităţii procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar ÅŸi a respectării dispoziÅ£iilor legale în activitatea desfăşurată de comisie”, notau procurorii. De asemenea, ei arată că, în cazul unei alte adrese trimisă de către DNA primarului general al Municipiului BucureÅŸti, Andrei George Creci, prin influenÅ£a pe care o avea asupra funcÅ£ionarilor publici de execuÅ£ie, din cadrul Primăriei Municipiului BucureÅŸti, ar fi determinat-o pe inculpata Catia Viviana Fălan, să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză ÅŸi să redacteze răspunsul către DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie. „Prin adresa din 26 iunie 2014, Primăria Municipiului BucureÅŸti a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-ÅŸi dreptul de a acÅ£iona pe cale civilă, ci ÅŸi că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea ÅŸi localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, aÅŸadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate”, mai arată DNA.
”InculpaÈ›ilor CRECI ANDREI GEORGE È™i FÄ‚LAN CATIA VIVIANA li s-a atras atenÈ›ia că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligaÈ›iilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că punerea în miÈ™care a acÈ›iunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaÈ›ie, să înfrângă principiul prezumÈ›iei de nevinovăție”, se arată în finalul comunicatului DNA din 17 iulie 2014.
Evoluá¹ia “penalilor”
În fapt, Viviana Fălan a scăpat suspect de repede de acuzaá¹ii ÅŸi ÅŸi-a văzut de treabă. Mai mult, Adrian Iordache, ÅŸeful Direcá¹iei Juridic din primul episod al Ciclului “PENALII din curtea lui Firea” este naÅŸul de botez al gemenilor Vivianei Fălan, care acum este ÅŸef serviciu la Direcá¹ia Juridic, cea care se ocupă direct cu procesele în instaná¹Äƒ ÅŸi case de avocatură, fiind ÅŸi subalterna naÅŸului.
Andrei Creci a avut o evoluá¹ie mult mai colorată. Potrivit CV-ului, el a intrat în Primăria Capitalei în 1999. Până în 2002, el a fost consilier juridic ÅŸi reprezenta PMB în litigiile civile. Ceva nu a mers bine, iar timp de 6 luni, ianuarie-iunie 2002, a fost director general în Primăria Voluntari. Creci a revenit la PMB, unde ÅŸi-a urmat cariera. A fost ÅŸef serviciu, apoi director executiv adjunct la Direcá¹ia Juridic până în 2012. Două luni a fost vicepreÅŸedinte la AVAS, unde “coordona activităá¹i postprivatizare”, apoi vicepreÅŸedinte la Autoritatea Naá¹ională de Supraveghere a prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Acesta a fost ÅŸi anul în care a fost acuzat de procurori. Văzând că se strânge laá¹ul în jurul său, Creci a intrat în avocatură în iulie 2014 ÅŸi a profesat 3 ani.
După venirea la PMB a Gabrielei Firea, din februarie 2017 până acum el este consilierul directorului general RATB, dar ÅŸi director general la SC Electrocentrale Grup SA.