Doi funcţionari din Primăria Capitalei erau puşi sub control judiciar de procurorii anticorupţie în iulie 2014. Primul, Andrei George Creci, care era şef serviciu serviciu în cadrul Direcţiei Juridic, Contencios şi Legislaţie - Serviciul instanţe civile şi contencios administrative din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Al doilea, Catia Viviana Fălan era şef serviciu la Direcţia Juridic. Cei doi au fost acuzaṭi de DNA de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, după ce au restituit ilegal un teren din Bucureşti. Cu asemenea acuzaṭii, cei doi continuă să fie protejaṭi şi promovaṭi, chiar dacă au scăpat deocamdată de acuzaṭii.

Se spune că, dacă un acuzat nu este condamnat de justiṭie, este absolvit de vină. Dar poporul nostru mai are un proverb “nu iese fum fără foc”. Pentru un om de rând, fără “protecṭie”, acuzaṭiile procurorilor DNA l-ar fi lăsat pe drumuri multă vreme. Nu şi în cazul celor doi iluştri funcṭionari.
Potrivit procurorilor DNA, Andrei George Creci, şef serviciu serviciu în cadrul Direcţiei Juridic, Contencios şi Legislaţie - Serviciul instanţe civile şi contencios administrative din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti a fost acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar Catia Viviana Fălan, de asemenea şef serviciu la Direcţia Juridic, a fost acuzată de favorizarea infractorului. Procurorii spuneau că, în cursul anului 2004, Andrei George Creci şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi obligaţiile legale prin faptul că a propus, în mod nelegal, pe 19 noiembrie 2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 15.209,87 metri pătraţi, evaluat la suma de 3.303.301 euro şi măsuri reparatorii pentru restul suprafeţei până la 3,5 hectare. După ce a restituit acel teren, anchetatorii susţin că Andrei George Creci a încercat să ascundă faptele comise astfel încât să nu fie tras la răspundere. În acest sens, împreună cu celelalte persoane cercetate, a redactat personal un document, semnat de primarul general al Municipiului Bucureşti la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului Bucureşti nu se constituie parte civilă în dosarul penal, şi, depăşind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalităţii procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar şi a respectării dispoziţiilor legale în activitatea desfăşurată de comisie, notau procurorii. De asemenea, ei arată că, în cazul unei alte adrese trimisă de către DNA primarului general al Municipiului Bucureşti, Andrei George Creci, prin influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici de execuţie, din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, ar fi determinat-o pe inculpata Catia Viviana Fălan, să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză şi să redacteze răspunsul către Direcţia Naţională Anticorupţie. Prin adresa din 26 iunie 2014, Primăria Municipiului Bucureşti a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-şi dreptul de a acţiona pe cale civilă, ci şi că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea şi localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, aşadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate, mai arată DNA.
Inculpaților CRECI ANDREI GEORGE și FĂLAN CATIA VIVIANA li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, se arată în finalul comunicatului DNA din 17 iulie 2014.

Evoluṭia “penalilor”

În fapt, Viviana Fălan a scăpat suspect de repede de acuzaṭii şi şi-a văzut de treabă. Mai mult, Adrian Iordache, şeful Direcṭiei Juridic din primul episod al Ciclului “PENALII din curtea lui Firea” este naşul de botez al gemenilor Vivianei Fălan, care acum este şef serviciu la Direcṭia Juridic, cea care se ocupă direct cu procesele în instanṭă şi case de avocatură, fiind şi subalterna naşului.

Andrei Creci a avut o evoluṭie mult mai colorată. Potrivit CV-ului, el a intrat în Primăria Capitalei în 1999. Până în 2002, el a fost consilier juridic şi reprezenta PMB în litigiile civile. Ceva nu a mers bine, iar timp de 6 luni, ianuarie-iunie 2002, a fost director general în Primăria Voluntari. Creci a revenit la PMB, unde şi-a urmat cariera. A fost şef serviciu, apoi director executiv adjunct la Direcṭia Juridic până în 2012. Două luni a fost vicepreşedinte la AVAS, unde “coordona activităṭi postprivatizare”, apoi vicepreşedinte la Autoritatea Naṭională de Supraveghere a prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Acesta a fost şi anul în care a fost acuzat de procurori. Văzând că se strânge laṭul în jurul său, Creci a intrat în avocatură în iulie 2014 şi a profesat 3 ani.

După venirea la PMB a Gabrielei Firea, din februarie 2017 până acum el este consilierul directorului general RATB, dar şi director general la SC Electrocentrale Grup SA.