Primăriţa Capitalei are şi alte probleme grave pe care refuză să le rezolve. Una din ele este demiterea şefei Direcţiei Relaţii cu Publicul şi Registratură, Mirela Ercuţă. Un Raport de Control (nr.210/2019) emis la fata de 19 februarie a.c. de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici arată că Primăria Capitalei trebuie “să ȋnceteze raporturile de serviciu a funcţionarului public Ercuţă Mirela de ȋndată”. Ȋn cazul unui refuz, AFP susţine că va sesiza “”instanţa de contencios administrativ competentă pentru refuzul autorităţilor şi instiţuţiilor publice de a aplica prevederile legale ȋn domeniul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici”.

Povestea unei familii de bugetari

Mirela Ercuţă şi soţul ei au fost condamnaţi la închisoare cu executare şi obligaţi să restituie aproape un milion de euro
Mirela Ercuţă şi Cosmin Radu Ercuţă ar fi trebuit să petreacă patru ani după gratii, fiind găsiţi vinovaţi de judecători pentru evaziune în formă continuată. Cei doi făceau comerţ cu cereale, dar uitausă înregistreze în acte toate operaţiunile comerciale pe care le derulau.
Mirela Ercuţă, fost administrator al unor societăţi comerciale din Brăila, şi Cosmin Radu Ercuţă, fost administrator al unor societăţi comerciale din Brăila, în prezent asistent manager la o societate comercială din Bucureşti, au fost condamnaţi iniţial de Tribunalul Galaţi la câte patru ani de închisoare. Cei doi au fost puşi sub acuzare de procurorii anticorupţie gălăţeni, după ce s-a descoperit sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a 8.332.133,15 lei (2.262.383,76 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA. Curtea de Apel Galaţi a dispus ulterior efectuarea unei expertize financiar-fiscale, pentru a se stabili cu exactitate ce pagubă a suferit statul în acest caz, verdictul final fiind întârziat mai bine de cinci luni din cauza expertului, care uitase să mai depună concluziile la dosar. Anchetatorii au descoperit că, în perioada 2007-2008, Ercuţă Cosmin Radu şi Ercuţă Mirela, administratori la acel moment ai societăţilor SC Morpheus SRL Brăila (transformată ulterior în SC Bujor de Pădure SRL Tulcea), SC Sildud Agro SRL Dudeşti, judeţul Brăila şi SC Teseus SRL Brăila, societăţi prin intermediul cărora au efectuat operaţiuni de comerţ cu cereale, nu au înregistrat în totalitate, în evidenţa contabilă şi în alte acte, operaţiunile comerciale şi veniturile realizate. La cererea procurorilor, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a lui Ercuţă Cosmin Radu şi Ercuţă Mirela pe 14 mai 2013, pentru o perioadă de 29 de zile. Judecătorii instanţei superioare au întors decizia şase zile mai tîrziu, Curtea de Apel Galaţi luând hotărârea de a-i obliga să nu părăsească municipiul Bucureşti, pe o perioadă de 30 zile, pentru ca apoi judecătorii să înlocuiască şi această ultimă cu măsura controlului judiciar, care a fost menţinută după pronunţarea primei hotărâri de condamnare. Pe 19 decembrie, Curtea de Apel Galaţi a stabilit definitiv să menţină condamnarea celor doi la câte patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a hotărât că aceştia ar urma să returneze acum aproape 4 milioane de lei, ce înseamnă jumătate din prejudiciul stabilit iniţial de procurori. În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului de stat, judecătorii gălăţeni au pus sechestru pe bunurile lui Ercuţă Cosmin Radu. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Brăila şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Tulcea s-au constituit părţi civile în cauză împotriva celor doi, urmând să recupereze prejudiciul, în măsura în care acest lucru va mai fi posibil.

Cum se pot albi dosarele ce corupţie

Ȋn mandatul lui Sorin Oprescu, Primăria Capitalei a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Tulcea transferul ȋn interesul serviciului a Mirelei Ercuţă, inspector, clasa I, grad profesional asistent, la Direcţia Relaţii Publice şi ȋnformare, ȋncepȃnd cu data de 01.11.2009. Mai mult, primarul general a emis o dispoziţie ȋn acest sens. Trei ani mai tȃrziu, Mirela Ercuţă ajunge director executiv al direcţiei. Şi mai grav, se arată ȋn raportul AFP, Inspectoratul General al Poliţiei Romȃne eliberează un Certificat de cazier ȋn care se consemnează că “solicitantul nu este ȋnscris ȋn cazierul judiciar”. Numai că un comunicat al DNA din 14.05.2013 arată că Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a Mirelei Ercuţă, dar prin Dispoziţia de primar general “se stabileşte că raportul de serviciu al acesteia a fost suspendat de drept (...) ca urmare a arestării preventive”. Dispoziţia de primar general a impresionat Curtea de Apel Galaţi, care a pus-o ȋn ibertate. Dar ȋn 19.12.2016, aceeaşi curte decide că “i-a fost menţinută pedeapsa principală” şi “i-a aplicat pedepsa accesorie a interzicerii drepturilor civile”. Asta ȋnseamnă că “interzice inculpatei, pe durata exercitării acestor pedepse, exercitarea dreptului de a mai fi asociat/acţionar ori administrator la socieţi comerciale”. Răspunsul Primăriei Capitalei este halucinant.

afp_1

Ȋn concluzie, AFP cere Primăriei Capitalei următoarele:

afp

Cazul Mirelei Ercuţă a revenit ȋn actualitate deoarece ea a ȋncălcat decizia instanţei. Ea şi-a deschis două saloane de ȋnfrumuseţare, unul pe bd. Carol, altul ȋn Crȃngaşi. Fotografia arată că Mirela Ercuţă şi-a invitat cȃţiva colegi şi prieteni la deschiderea salonului din bd. Carol, unde au participat Adrian Iordache, şeful de la Juridic (foto dreapta), Cosmin Gheorghiu, şeful de la Utilităţi (foto stȃnga). Ȋn alte poze de la acelaşi eveniment apare şi Mariana Perşunaru, şefa de la Patrimoniu. Faptul că “ȋi merge” trezeşte suspiciunea că are interpuşi, iar afacerile nu sunt pe numele ei. De altfel, ȋn declaraţia de avere, Ercuţă susţine că nu are nimic. Nu deţine clădiri sau imobile, nici datorii nu are, dar nici depuneri bancare. Ea deţine doar frumosul salariu de 83.421 lei, iar soţul ei are zero lei. Declaraţia nu face decȃt să ȋntărescă suspiciunea că saloanele sunt ale familiei Ercuţă, realizate doar ... din salariul Mirelei.

Tupeu de borfaş

Ȋn vreme ce mulţi bucureşteni evacuaţi sau fără case stăteau ȋn stradă, ȋn 2011, opt angajaţi ai Primăriei erau propuşi pentru a primi o locuinţă socială.
Printre ei era trecută şi Mirela Ercuţă, care, conform declaraţiei de avere, era posesoarea unui autoturism Volvo S40, fabricat ȋn 2006, şi a unui teren agricol de 5 hectare, ȋn Brăila. Ea declara că deţinea şi bijuterii ȋn valoare de 5.000 de euro. Mai mulţi consilieri au cerut scoaterea ei de pe listă şi au decis să respingă proiectul de hotărȃre. Mirela Ercuţă spunea ca are o situaţie dificilă deoarece ȋn 2010 a ȋnregistrat venituri lunare mici, de 1.200 lei, că are o bunică ȋn ȋntreţinere, iar soţul castiga 1.300 de lei lună. Şi asta de doar cȃteva luni, fiind şomer anterior, iar medicamentele pentru bătrȃna din ȋntreţinere costă mult. "Salariul meu se duce pe medicamente pentru bunica mea", susţinea ea.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că mulţi dintre angajaţi aveau salarii de 8 - 10 milioane lunar, ceea ce-i ȋndreptăţea să beneficieze de o locuinţă socială. Ȋn acel moment erau 86 de persoane evacuate din case naţionalizate care aşteptau pe listă să primească o locuinţă.
Desigur, soţii Ercuţă au uitat să returneze locuinţa socială, deşi au afaceri profitabile. Toate informările depuse la DNA şi Procuratură au rămas fără rezultat.