Joi s-au încheiat înscrierile pentru cursa internã la PNL pentru candidaturi la Primãria Capitalei în 2020. Dintre cei patru liberali înscrişi, doar doi au pânã acum vizibilitate şi şanse sã câştige.La sectoare competiţia între liberali este mult mai redusã.

Liberalii suflã şi în iaurt ca sã nu se mai repete bâlbâiala din 2016. Pentru fotoliul de primar general si-au depus candidaturile Ciprian Ciucu – consilier general, Florin Cîțu – senator de București, Gabriel Dumitrașcu – fost șef al Consiliului de Administraţie RADET și TAROM, dar şi Ionel Dancă – purtător de cuvânt al PNL.

Senatorul Florin Cîțu este economist de profesie şi a fost șeful ING Bank până în 2011. El s-a remarcat cu analize şi dezvãluiri economice, care îl calificã mai mult pentru un post ministerial în viitorul guvern.

Ciprian Ciucu este la primul mandat de consilier general, dar a reuşit sã enerveze administraţia Firea prin criticile caustice pe care le-a fãcut. Tocmai de aceea el a fost târât, fãrã succes, prin instanţe de primãriţã şi de viceprimarul Capitalei, Aurelian Bãdulescu. El este în prezent unul dintre cei mai vizibili adversari ai Gabrielei Firea.

”Desemnarea candidaților se va face printr-un sondaj de opinie care va măsura notorietatea, încrederea, intenția de vot și potențialul de creștere. În acest moment eu stau foarte bine (zic eu) la potențialul de creștere, deci am mult de muncit până în martie 2019, atunci când se va trage linie. Sunt conștient că obținerea acestei nominalizări nu mă face automat candidatul Opoziţiei ci doar doar unul dintre campionii cu care Partidul Național Liberal se va prezenta la masa negocierilor cu forțele politice compatibile care își doresc, alături de noi, să trăim într-un oraș european și într-o țară europeană”, a scris Ciucu pe pagina sa de socializare.

Gabriel Dumitrașcu este mai puţin cunoscut opiniei publice. El este vicepreședinte al PNL București și a fost director în Ministerul Energiei, președinte al consiliului de administrație al TAROM și al RADET, precum și consilier al preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriţă. Dumitraşcu a fost singurul care i-a ţinut piept viceprimarului Bãdulescu la demiterea liberalilor de la RADET, care a îndeplinit bãdãrãneşte ordinul lui Firea în 2016.

Ionel Dancă este proaspãt membru al PNL, din octombrie 2017, odată cu numirea sa ca purtător de cuvânt al partidului. El s-a remarcat prin tupeu şi obrãznicie în emisiunile Antenei 3 şi a refuzat sã pãrãseascã studiourile chiar şi cãnd a fost dat afarã în direct. Anterior, el a fost consilier de stat al premierului Dacian Cioloș. Înainte de a ocupa funcţii publice, Dancă a fost jurnalist, realizator şi moderator TV. Are cele mai mici şanse sã reziste competiţiei interne pentru candidatura la funcţia de primar general.

Candidaturile la sectoare

Sectorul 1 - Cătălin Deaconescu vrea sã candideze pentru fotoliul de primar. El este consilier general PNL și fost prefect al Capitalei şi este bine informat pe problema energiei termice, în special. Violeta Alexandru, fost ministru pentru dialog social în Guvernul Cioloș și, anterior, fost director al Institutului pentru Politici Publice este cel de-al doilea candidat.

Sectorul 2 - Dan Cristian Popescu, actualul viceprimar al Sectorului 2 și fost deputat. El are cele mari şanse sã câştige primãria pentru cã s-a implicat mai mult decãt actualul primar PSD.

Sectorul 3 - Violeta Vijulie

Sectorul 4 - Răzvan Sava, fost primar general interimar al Capitalei după arestarea lui Sorin Oprescu, actual consilier local la Sectorul 4. În aceasta ultimã calitate, el a reuşit sã desfiinţeze în instanţã taxa pe salubritate introdusã de primar.

Sectorul 5 - Marius Vintilã este vicepreşdinte PNL Sector 5, parlamentar şi fost director la Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Pentru Sectorul 6 nu sunt încã informaţii.

Cei care vor intra în competiția electorală de peste doi ani, vor fi stabiliți în luna martie de partid.