Plenul reunit al Parlamentului European la Strasbourg a adoptat azi rezoluţia privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

513 europarlamentari de votat pentru, 18 împotrivă şi 87 s-au abţinut.

Astfel, Parlamentul European solicită României să îşi “intensifice eforturile pentru a elucida adevărul privind Revoluţia din decembrie 1989”, iar instituţiilor Uniunii Europene şi statelor membre, inclusiv României, “să depună toate eforturile posibile pentru a asigura comemorarea crimelor regimurilor comuniste şi a garanta că astfel de crime nu vor mai avea loc niciodată”.

În acelaşi document, statului român i se reproşează că “a întarziat inutil stabilirea şi aflarea adevărului, condiţie esenţială pentru garantarea dreptului victimelor şi al moştenitorilor acestora de a obţine despăgubiri şi compensaţii echitabile, autorităţile naţionale nereuşind să acţioneze cu diligenţa necesară impusă de normele internaţionale privind drepturile omului”.

Potrivit rezoluţiei, Parlamentul European comemorează şi aduce un omagiu victimelor revoluţiei din decembrie 1989, precum şi familiilor lor, care şi-au sacrificat viaţa pentru a pune capăt dictaturii totalitare din România. În acelaşi timp, subliniază faptul că sacrificiul protestatarilor paşnici din decembrie 1989 a permis tranziţia României către democraţie, statul de drept, economia de piaţă, precum şi integrarea sa ulterioară în NATO şi UE.

Iniţiativa acestei rezoluţii în PE i-a aparţinut europarlamentarului Traian Băsescu.