Jurnaliștii și tehnicienii în radiodifuziune și televiziune vor fi scutiți de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor și din drepturile de proprietate intelectuală.

Proiectul de lege care prevede această scutire, propus de deputatul PSD Valeriu Steriu și semnat de 27 de parlamentari PSD, ALDE și PMP a trecut de votul Parlamentului. 174 de parlamentari au votat pentru adoptarea proiectului, 2 împotrivă, iar 91 s-au abținut de la vot.

Astfel, potrivit proiectului, la articolul 7 din Codul Fiscal va fi introdusă definiția activității de jurnalism ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și de televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și a unui contract de drepturi de autor".

Totodată, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1)-(3), și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii și Justiției Sociale și al ministrului Finanțelor".

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorul motivează că "Piața media trebuie să fie un proces continuu de oferte noi pentru populație. Mass-media liberă este pilonul unei societăți democratice. Cu toate acestea, mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă. Piață mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă.

Având în vedere necesitatea sprijinirii activității jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, obținute de persoanele fizice care activează în domeniu, în sensul neimpozitării lor", precizează Steriu.

După aprobarea în Parlament, proiectul urmează să ajungă pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis, înainte de a produce efecte.