Controversatul social-democrat Florin Iordache vine cu un nou proiect care, dacă ar fi aprobat, ar deschide calea către grave abuzuri și încălcări ale drepturilor cetățenilor. Alături de Niculae Bădălău, Paul Stănescu și Alfred Simonis, Iordache a depus la Senat o inițiativă care legitimează toate acțiunile polițistului făcute în legătură cu îndeplinirea serviciului.

Proiectul modifică Statutul polițistului și introduce un nou alineat:

“Sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activitățile exercitate de un polițist în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor și îndatoririlor de serviciu, precum și actele prin care acestea sunt constatate. Dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri”.

Însă prevederea că toate acțiunile polițiștilor pot fi legale în interes de serviciu deschide calea abuzurilor, până să fie contestate.

Conform deputatului Florin Iordache, omiterea probelor audio video din proiect a fost o „eroare”.

“E un amendament care se depune la acest articol, în condițiile în care toate probele, adică și video, audio și așa mai departe....e o scăpare în proiect. Orice proiect poate fi îmbunătățit.

Pentru a nu da naștere la interpretări că anumite probe nu pot fi folosite, audio, video, toate probele, se va completa. Conform Codului se completează.

Nu cred că asta e singura modificare. Probabil că în urma dezbaterii pot apărea diverse completări, modificări. Vedem și punctul de vedere al Ministerului, al asociațiilor. Această chestiune pe care o invocați am văzut-o și noi și deja la Senat colegii mei la comisiile respective depun amendamente în completare. Nu vrem să dăm senzația că o anumită probă video, audio și așa mai departe nu poate fi folosită de cel care consideră că i-au fost încălcate drepturile”, a declarat Florin Iordache.

Inițiatorii motivează propunerea de “nivelul în scădere al autorității polițiștilor în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare, provocatoare și chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere a numărului de infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică”.

“Astfel se instaurează un just echilibru pentru ambele părți implicate în procesul de menținere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste/ se manifeste în mod public sfidător și chiar să ultragieze invocând presupuse nelegalități, acesta putând fi constatată doar pe căile prescrise de lege”, mai arată motivarea.

Prevederile din noul proiect de lege se aplică polițiștilor din structurile MAI și, printre altele, personalului Poliției de frontieră, Inspectoratului general pentru imigrări, Direcției generale de informații și protecție internă, Direcției generale anticorupție, Agenției naționale antidrog.

Proiectul vine la doar câteva zile după ce ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a recunoscut că în perioada stării de urgență au fost comise mai multe abuzuri de către polițiștii însărcinați cu aplicarea prevederilor ordonanțelor militare.