Pregătirile pentru vizita Papei în România au intrat în linie dreaptă. Școlile sunt închise în București, traficul este restricționat și multe zone sunt securizate. Zeci de mii de oameni vor intra în Capitală, 20 de ecrane imense sunt instalate în oraș, unde se vor transmite toate momentele importante din timpul vizitei.

La evenimentele din București care vor avea loc vineri s-au înscris 25.000 de oameni, care au început să primească biletele de acces încă de luni. Vor fi 14 zone unde vor putea sta pelerinii să-l vadă pe Sfântul Părinte și 11 porți de intrare, unde vor fi amplasate și filtre de securitate. Toate școlile din capitală sunt închise, iar pe mai multe străzi și bulevarde, traficul este restricționat.

25.000 de oameni s-au înscris pentru a participa la slujba oficiată de papa Francisc în Capitală, însă numărul celor care vor fi prezenţi dincolo de zonele securizate va fi mult mai mare.

Pe baza biletelor cu cod unic de bare pe care le primesc, cei înscrişi vor putea intra în toate cele 14 zone special amenajate pentru mulţime. Pe harta interactivă conectată la Google Maps, fiecare participant poate să verifice cu un click locul în care va sta, în funcţie de numărul de pe bilet.

Vor fi 11 porţi de acces cu filtre de securitate, prin care vor trece pelerinii. Iar Calea Victoriei, Piaţa George Enescu, strada Lutherană pe ambele sensuri, General Berthelot sau Ştirbei Voda vor fi închise şi amenajate pentru mulţime.

Numai în zona Catedralei Sfântul Iosif vor fi amplasate 5.000 de scaune pentru pelerini şi alte 2.000 în zona Pieţei George Enescu. În ambele zone vor fi şi peste 20 de ecrane imense unde se vor transmite toate momentele.

Reguli de respectat

Cei care vor participa vineri la slujba care va începe de la ora 18:10 la Catedrala Sfântul Iosif vor intra în zona securizată încă de la ora 12:30. Vor fi 7 puncte de acces pentru această zonă, unde vor fi filtre de securitate prin care va trece fiecare pelerin.

Este interzis accesul cu bagaje voluminoase, sunt interzise obiectele ascuţite şi evident umbrelele și recipientele de sticlă.

Programul

Suveranul Pontif va ateriza în România vineri, la ora 11:30. După întâlnirile oficiale de la Aeroportul Henri Coandă, se va deplasa cu un autoturism logan spre Palatul Cotroceni.

La ora 17:00, după vizita la Palatul Patriarhiei, va rosti rugăciunea Universală la Catedrala Mântuirii Neamului, iar la 18:10 va ajunge cu papamobilul la Catdrala Sfântul Iosif.

După liturghia oficiată de Papa Francisc la catedrala Sfântul Iosif, în jurul orei 19:30, Suveranul Pontif se va deplasa cu un papamobil deschis în Piaţa George Enescu. Pe traseu va saluta şi îmbrăţişa mulţimea. Accesul în această zonă se face de la orele prânzului pentru că şi aici vor fi filtre de securitate.

De asemenea tot aici va fi amplasată o scenă unde se vor organiza momente artistice pentru cei care aşteaptă întâlnire cu Papa.

Pelerinii sunt rugaţi să poarte o ţinută decentă şi să aibă asupra lor şi cartea de identitate.

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România se va desfăşura în perioada 31 mai - 2 iunie, la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. Suveranul Pontif se va afla la Bucureşti pe 31 mai, la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi pe 1 iunie şi la Blaj pe 2 iunie. Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită istorică la Bucureşti în mai 1999.

Mesajul Papei

Papa Francisc a afirmat, într-un mesaj înaintea vizitei sale în România, difuzat marţi seară de televiziunea publică, că vine între români pentru a “merge împreună”.

“Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm, să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi”, spune Sfântul Părinte.

În mesaj, Papa Francisc mulţumeşte preşedintelui şi celorlalte autorităţi ale statului pentru invitaţia de a vizita “România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate”.

“Dragi fraţi şi surori din România. Mai sunt doar câteva zile până la călătoria care mă va aduce în mijlocul vostru. Gândul acesta mă bucură şi doresc încă de pe acum să vă adresez tuturor salutul meu cel mai cordial. Vin în România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate şi le mulţumesc preşedintelui şi celorlalte autorităţi ale statului pentru că m-au invitat şi pentru deplina colaborare. Trăiesc deja bucuria întâlnirii cu patriarhul şi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cu păstorii şi credincioşii catolici”, afirmă Papa Francisc.

Sanctitatea Sa aminteşte şi de “legăturile de credinţă care ne unesc încă de la apostoli” şi de cei şapte martiri greco-catolici pe care-i va proclama fericiţi în timpul vizitei în România.

“Legăturile de credinţă care ne unesc vin încă de la apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru şi pe Andrei, cel care, potrivit tradiţiei, a adus credinţa pe pământul vostru. Fraţi de sânge, au fost toţi fraţi şi în vărsarea sângelui pentru Domnul. Şi printre voi au fost atâţia martiri chiar în timpurile recente, precum cei şapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama fericiţi. Faptul pentru care au suferit până la jertfirea vieţii este o moştenire mult prea preţioasă ca să fie uitată. Şi este o moştenire comună care ne cheamă să nu ne îndepărtăm de fratele care participă la ea. (...) Ştiu că mulţi pregătiţi vizita mea în mod intens şi vă mulţumesc din inimă. Vă asigur că vă stau aproape în rugăciune vouă tuturor şi vă dau binecuvântarea mea. Şi vă cer, vă rog, să vă rugaţi pentru mine. Să ne vedem cu bine!”, mai spune Papa Francisc.