De ziua sa onomastică, Papa Francisc nu așteaptă cadouri, ci preferă să dăruiască. Pontiful a donat ventilatoare pulmonare și echipamente de protecție spitalului din Suceava, cel mai mare focar de infecție cu noul coronavirus din România.

Papa are 2 nume de botez – Mario și Jorge (Gheorghe). Astfel că, astăzi, de Sfântul Gheorghe, Suveranul Pontif ȋși sărbătorește onomastica. Și nu oricum, ci ajutând bolnavi de coronavirus din țări precum România, Spania și Italia.

Ȋn Suceava, Sfântul Părinte a trimis 5 ventilatoare pulmonare – dintre care două de ultimă generație - 200 de combinezoane, 900 de măști FFP2 și 5000 de măști sanitare.

Materialele sanitare au fost procurate prin grija cardinalului Konrad Krajewski, responsabilul cu activitatea caritabilă a papei (Elemosineria Apostolică), ȋn ciuda dificultăților de aprovizionare de pe piața medicală internațională.

Într-o scurtă declarație pentru Vatican News, filmată cu telefonul mobil printre camioanele cu echipamente, cardinalul Krajewski s-a oprit câteva secunde ca să ne spună că ”aceste ventilatoare medicale pleacă acum spre România ca un semn, o îmbrățișare din partea Sfântului Părinte în această situație dificilă pentru lumea întreagă. Sfântul Părinte transmite acest mesaj cald, puternic chiar în ziua onomasticii sale”. ”Un semn foarte frumos”, a continuat prelatul, ”care vine într-o zi specială, o zi în care, iată, Sfântul Părinte nu primește, ci face cadouri pentru ceilalți”.

Echipamentele pleacă de la Vatican spre Milano, pentru ca de acolo, cu sprijinul logistic al ambasadorului României în Italia, George Bologan, să ajungă sâmbătă la București. Din capitală, prin grija destinatarului oficial, episcopul Iosif Păuleț al diecezei romano-catolice de Iași, materialele medicale vor fi preluate și înmânate autorităților sanitare din Suceava. Din voința papei Francisc, cele cinci ventilatoare pulmonare sunt destinate bolnavilor de Covid-19 aflați în terapie intensivă la Spitalul din Suceava. Prin episcopul diecezei de Iași, papa Francisc transmite totodată direcțiunii spitalului, personalului medical și, în special, celor bolnavi că este aproape de ei cu rugăciunea sa și le împarte cu afecțiune Binecuvântarea apostolică, semn al doritelor ajutoare și mângâieri cerești.