Pe rețelele sociale din ȋntreaga lume circulă milioane de postări având la bază știri false. Comisia Europeană a identificat 110 teme, rostogolite ȋn 2.700 de articole de tip fake news, venite de la site-uri apropiate de Rusia.

În Marea Britanie, spre exemplu, opinia publică a fost bombardată cu știri cum că, noua tehnologie 5G ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului. Britanicii creduli au incendiat stâlpii pentru telecomunicaţii ai unei mari companii și i-au atacat pe stradă pe angajații acesteia. Guvernul britanic și companiile telecom au reacționat pentru a liniști spiritele, asigurând populația că NU există nicio dovadă științifică care să ateste o legătură între tehnologia 5G și orice fel de virus.

Platforma Russia Today, instituția de presă a Kremlinului, a devenit o veritabilă platformă pentru răspândirea conspirațiilor legate de 5G, încă înainte de epidemia de coronavirus. New York Times a sugerat că insistenţa prin care canalele de presă ale Kremlinului susţin ideea „apocalipsei 5G” e parte a unui plan a lui Vladimir Putin, prin care se încearcă întârzierea răspândirii acestei tehnologii în țările mai dezvoltate decât Rusia, aflată în pericol să rămână în urmă, tehnologic și economic.

România, „cazul 191” din sertarul cu ştiri false

Ȋn România, știrea care a prins cel mai bine a fost că vitamina C reprezintă leacul-minune care te vindecă de Covid-19.

Această poveste figurează drept „cazul 191”, pe site-ul euvsdisinfo.eu, un instrument al Comisiei Europene specializat în depistarea ştirilor false care vin de la Răsărit. „Pacientul zero”, în acest caz, a fost site-ul Sputnik din Republica Moldova.

Alte poveşti similare, despre tratamente-minune care iau covidul cu mâna, includ argintul potabil, usturoiul, mineralele minune ori băutul apei la fiecare sfert de oră.

La recomandarea Grupului de Comunicare Strategică, autorităţile au restricţionat deja accesul la un site obscur, breackingnews.xyz, care utiliza o platformă din Rusia şi care cultiva teorii ale conspiraţiei cu scopul decredibilizării autorităţilor române şi măsurilor luate pentru combaterea Covid-19.

„Menționăm faptul că site-ul în cauză prezintă titluri de articole șocante, cu informații false, fiind configurat astfel încât atunci când se încearcă accesarea articolelor pentru a citi conținutul acestora este afișată opțiunea obligatorie de a distribui pe contul de Facebook respectivul material. În fapt, informația care poate fi accesată/vizualizată de un utilizator este doar cea menționată în titlul articolelor, existând doar aparența înșelătoare că pot fi accesate mai multe informații false”, explicau autoritățile de la București în solicitarea de blocare a site-ului rusesc”.

Narativele propagandei au 3 mari teme

Prima se referă la natura fabricată a virusului – acesta e ori fabricat în SUA, ori în China, ori în Israel. El a fost lansat ori pentru a impune o nouă ordine mondială, ori pentru a “scăpa” de bătrâni, pentru că sunt prea mulți pe planetă.

A doua temă se referă la leacurile minune – pe lângă vitamina C, bicarbonatul amestecat cu lămâie, oţetul, apa sărată au fost scoase ȋn față.

Al treilea narativ este ideea de conspiraţie – totul e un scenariu pentru impunerea vaccinării obligatorii sau totul e o conspiraţie împotriva familiei tradiţionale şi a valorilor conservatoare.

Rusia respinge toate acuzațiile

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile Comisiei Europene şi a spus că aceste alegaţii sunt nefondate şi lipsite de sens, subliniind că documentul intern respectiv nu conţine niciun exemplu specific şi nu face legătura cu un organ de presă anume.

„Iar vorbim de acuzaţii nefondate, care în situaţia actuală sunt probabil rezultatul obsesiei antiruse”, a conchis Peskov.

Mai mult, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia a fost vizată de atacuri externe lansate de inamici care transmit ştiri false despre coronavirus pentru a genera panică în rândul populaţiei ruse.