Interesele ascunse ale aleșilor locali PSD-ALDE-PMP, secondati de funcționarii Secretariatului Primǎriei Sectorului 2, au devenit evidente cu ocazia respingerii proiectului de hotarâre privind cumpǎrarea Serelor Pantelimon. Deși au invocat prețul prea mare negociat de comisia aleasă de ei, consilierii locali au avut un singur țel: să arate “cine-i șefu” în Sectorul 2. Aceasta pentru că documentul fusese propus și semnat de viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu.

Jigniri, reproșuri nefondate și motive inventate. Așa “dezbătut” Consiliul Local Sector 2 proiectul de hotărâre privind cumpararea unui teren de 45.000 de metri pătrați pe care funcționează de circa 30 de ani Serele Pantelimon din bulevardul Biruinței nr. 147-149. Acestea sunt administrate de Administrația Domeniului Public (ADP), care este coordonat de viceprimarul PNL Dan Cristina Popescu. El a reușit performanța sǎ eficientizeze investițiile și managementul ADP astfel încât primǎria nu a mai cumpǎrat ȋn ultimii doi ani materiale dendro-floricol, iar prețurile au scǎzut de circa trei ori. Pe lângǎ rǎnirea orgoliilor consilierilor PSD-ALDE-PMP, reducerea prețurilor este o grea loviturǎ datǎ intermediarilor care vând flori și arbuști primǎriilor din București.

Același proiect de oportunitate a fost votat cu un an ȋn urmǎ când fusese promovat de primarul ȋn funcție al Sectorului 2 Mugur Mihai Toader. De aceastǎ datǎ proiectul de cumpǎrare a fost respins de consilierii PSD-ALDE-PMP.

Miza achiziției

Povestea terenului de 45.000 de metri pǎtrați ȋncepe dinainte de 1989, când statul comunist l-a naționalizat și a construit aici sere pentru aprovizionarea Capitalei cu plante, pomi și arbuști care erau plantate pe spațiile verzi din oraș și ȋn parcuri. Din 1997, statutul Serelor Pantelimon s-a schimbat, deoarece proprietarii au reintrat in posesia lui. Abia ȋn 2004 a fost semnat primul contract de ȋnchiriere dintre aceștia și Primǎria Sectorului 2, ADP Sector 2 continuându-și activitatea de plantare a materialului dentro-floricol. Chiria pentru terenul din bulevardul Biruinței se ridicǎ la 100.000 de euro pe an. Având acordul de oportunitate al consilierilor locali, la insistențele viceprimarului Dan Cristian Popescu proprietarii au fost de acord sǎ vândǎ terenul de 45.000 de mp administrației locale Sector 2. Ȋn acest sens, a fost votatǎ o hotǎrâre prin care s-a stabilit comisia de negociere. Potrivit deciziei acesteia, prețul de achiziție a terenului a fost stabilit la 29,13 euro/mp. Trebuie menționat cǎ din 2004 pânǎ acum Primǎria Sectorului 2 a plǎtit peste un milion de euro chirie pentru Serele Pantelimon.

Negocieri prelungite

Timp de un an lucrurile au fost tergiversate din cauza alegerii comisiei de negociere și a discuțiilor purtate cu proprietarii. Consilierii locali ai PSD-ALDE au refuzat sǎ facǎ parte din comisie, dar au fost primii care au contestat rezultatele. Conform Raportului Comisiei de Negociere, prețul obținut a fost de 33,5 euro/mp, valoarea totalǎ ridicându-se la 1.507.500 euro. Acesta includea și restanța chiriei neplǎtite pentru anul 2017 și cele 6 luni din 2018. Aleșii locali nu au ținut cont de faptul cǎ prețul de achiziție votat la ȋnceputul anului 2017 nu mai era de actualitate, valoarea imobiliarǎ a terenurilor ȋnregistrând creșteri considerabile ȋn ultimul an.Atunci când am făcut comisia l-am propus pe domnul Dumitru Cǎlin Mihăilă şi pe domnul Cǎtǎlin Militaru, au fugit de această comisie iar acum ne dau lecţii. V-am propus şi aţi zis că nu vă băgaţi dumneavoastră, acum cu o mare ipocrizie ne daţi lecţii despre cum ar trebui negociat. Oamenii au fost acolo şi au negociat cât au putut ei. Mi-ar fi jenă în locul dumneavoastră. Aţi fugit de negociere, iar acum ne daţi lecţii!”, le-a reproșat viceprimarul consilierilor PSD și PMP. Ȋn cele din urmǎ, Comisia de Negociere a fost condusǎ de consilierul UNPR Jean Costache și de Ioana Gela Lǎzǎroiu (PNL). Din comisie au mai fǎcut parte Valeriu Micu și Lucia Gușe de la ADP Sector 2, precum și Victorița Bocea din partea Primǎriei Sector 2.

CASETA 1

Presiunile proprietarilor

Proprietarii Klomiad SRL București (1/2 din teren), Ionescu-Berechet Carmen- Elena și Cazan Luanda Elena (1/2 din teren) au notificat primǎria ȋncǎ de anul trecut pentru neplata chiriei. Ei solicitau 30,5 euro/mp, circa 100.000 de lei pe an și cereau solutionarea ȋn regim de urgențǎ a formelor legale de ȋnchiriere a terenului pentru anii 2017-2018, precum și virarea ȋn cel mai scurt timp a contravalorii folosinței ȋn anul 2017. Proiectul supus aprobǎrii Consiliului Local al Sectorului 2 în ședința extraordinarǎ din 20 decembrie 2017 nu a ȋntrunit numǎrul necesar de voturi, iar la cea din iunie 2018 a fost respins.

Bâlbâielile funcționarilor

Așa cum prevede legea, proiectul de aciziție a Serelor Pantelimon a avut mai multe avize date de direcțiile de specialitate din Primǎria Sectorului 2. Avize favorabile au dat Direcția Juridicǎ, legislație, contencios administrativ, Direcția achiziții și contracte publice și ADP Sector 2. Raportul Comisiei de Negociere a fost semnat cu obiec’ii numai de reprezentanta Primǎriei Sectorului 2, Victorița Bocea, care a semnalat cǎ prețul obținut nu corespunde cu cel al evaluatorului de la ȋnceputul anului 2017.

Ȋn același registru s-a ȋnscris și secretarul primǎriei Elena Nițǎ, care nu a recomandat aprobarea proiectului. Deși a fost ȋntrebatǎ care ar fi ilegalitatea, ea nu a știut sǎ dea un rǎspuns pertinent. Mai mult, a recunoscut cǎ “nu a avut timp” sǎ citeascǎ raportul. Reprezentanții ADP i-au reproșat cǎ nu a avut nicio obiecție cu privire la mersul negocierilor sau la formulǎrile din proiect. Nițǎ nu a recunoscut nimic. Ea a spus ca nimeni nu a ȋntrebat-o nimic spre stupefacția directorului ADP Dǎnuț Cioabǎ.

Declarații publice

* ”Ȋn 6-7 ani Serele Pantelimon pot intra pe profit. Gândiți-vǎ cǎ Târgul de Crǎciun organizat de Gabriela Firea a costat 7,2 milioane de lei, iar Serele Pantelimon ne costǎ 7 milioane de lei și vor rǎmâne ale noastre. Alte variante ar fi sǎ renunțǎm la ele sau sǎ plǎtim ȋn continuare chirie”, a declarat public viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu.

* “Dacǎ proiectul era al domnului primar, ați fi votat fǎrǎ probleme. Prețul obținut de noi este foarte bun. PSD a refuzat sǎ intre ȋn comisie. De ce vǎ opuneți acum?”, a reacționat consilierul UNPR Jean Costache, adresându-se cu reproș PMP-istului Cǎtǎlin Militaru, care afirmase cǎ nu a lucrat cum trebuie Comisia de Negociere.

* “Puteți vedea cǎ ȋn anii 2012-2016 s-au achiziționat plante la prețul de 6-7 lei, ȋn timp ce noi producem la 1,80-2,30 lei. Aș dori sǎ judecați acest proiect din punct de vedere economic, sǎ lǎsați la o parte ȋmbrǎcǎmintea politicǎ. Pornind de la anul 2017, an de referințǎ ȋn care s-au fǎcut investiții minime, sera a ajuns pe punctul de a produce deficit minim la ora actualǎ, urmând ca la sfâșitul lui 2018 ;i respectiv 2019 sǎ trecem pe profit”, a comentat directorul ADP Dǎnuț Cioabǎ.

Primarul pentru contra

Nu am făcut parte din comisia de negociere, nu pot să dictez sau să stabilesc eu un preţ, părerea mea este că raportul făcut de comisia de negociere este un raport greşit întocmit, mă refer la un raport din care mie îmi rezultă o valoare care nu îmi reflectă valoarea efectivă a terenului respectiv, eu trebuie să cumpăr la valoarea efectivă a trenului, nu suntem societate privată sau persoană fizică, eu trebuie să mă raportez stric la valoarea de achiziţie a unui teren asemănător, există metoda comparaţiei în evaluare sau valoarea de înlocuire, o altă metodă”, și-a expus punctul de vedere Primarul Sectorului 2 Mugur Mihai Toader. Edilul a preferat sǎ plǎteascǎ ȋn continuare chirie pentru Serele Pantelimon. De aici existǎ suspiciunea cǎ PSD are alte planuri cu terenurile din Sectorul 2.

Un raport oficial

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit cǎ primariile din București au acceptat sǎ plǎteascǎ adaosuri de pânǎ la 2.483 % pentru crizantemele cumpǎrate de la intermediari și de 418% pentru trandafiri.