Funcționarii publici încep să recupereze sumele acordate pentru ajutoarele de încălzire din iarna trecută. Limita de venit mai mare pe membru de familie a condus la recalcularea ajutoarelor. Ghinion, creșterea este doar pe hârtie, iar cei săraci au ajuns și mai săraci.

Începând cu 1 ianuarie 2019, s-a modificat cuantumul venitulului minim pe membru de familie luat în calcul la acordarea ajutorului de încălzire a locuinței în sezonul 2018-2019. Prevederea este cuprinsă în faimoasa ordonantă ”a lăcomiei” și vizează consumatorii vulnerabili. Astfel, limita de venit a crescut de la 615 lei la 750 de lei pentru fiecare membru al familiei. Este vorba de consumatorii vulnerabili care folosesc pentru a-și încălzi casele gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. În cazul celor care locuiesc în imobile racordate la sistemul centralizat, nivelul maxim de venituri a fost fixat la 786 de lei de persoană în cazul familiilor și la 1.082 de lei dacă locatarul este singură.

În ceea ce privește consumatorii vulnerabili cu un venit cuprins între 540 de lei și 750 de lei, ajutorul de încălzire a rămas același, de 20 de lei în cazul încălzirii pe gaze, dar a fost redus de la 48 de lei la 20 de lei în cazul încălzirii prin electricitate și a fost majorat de la 16 lei la 20 de lei, în cazul încălzirii pe lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.

Funcționarii direcțiilor de asigurări sociale au început să facă anchete pentru depistarea celor care trebuie să returneze bani statului. Din nefericire, cei vulnerabili ar fi trebuit să primească ajutoare mai mari decât cele acordate. Cele mai multe persoane în această situație sunt cele de peste 50 de ani care nu-și găsesc loc de muncă.