Premierul Ludovic Orban a anunțat aseară, ȋntr-un interviu la Digi24, că vârful pandemiei de coronavirus ȋn România va fi atins ȋntre 1 și 5 mai. El a mai spus că, după 15 mai, restricțiile vor fi relaxate, treptat.

„Cam astea sunt evaluările, probabil între 1 mai și 5 mai va exista vârful epidemiei. Asta nu înseamnă că imediat vom scăpa de epidemie, ci după vârful epidemiei se va reduce numărul de îmbolnăviri, se va reduce epidemia, urmând să menținem încă, după vârful epidemiei, o perioadă de timp, comportamentul corect, utilizarea mijloacelor de protecție, respectarea tuturor regulilor, astfel încât să putem să scăpăm cât mai repede de virus”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul nu a luat ȋncă o decizie referitoare la ridicarea restricțiilor.

„Toate deciziile le vom lua în funcţie de evoluţia epidemiei şi ca să fim oneşti, nu există prognoze cu grad de certitudine de 100%. Sunt prognoze bazate pe o serie de ipoteze și care au la bază o cantitate foarte mare de informaţii, dar nu sunt sigure 100% și suntem pregătiți să luăm decizii în funcție de evoluția epidemiei”, a mai spus Orban.

Premierul a explicat, ȋnsă, că revenirea la normalitate se va face gradual.

„Pregătim revenirea la normalitate, dar nu cred că se va putea produce dintr-odată. Relaxarea măsurilor impuse se va face gradual, în funcţie de datele pe care le avem și de riscul care va exista în privința răspândirii virusului. De asemenea, pregătim un set de măsuri de protecţie a cetăţenilor, chiar și după revenirea la normalitate. Vom redeschide acele activităţi în care riscurile de răspândire a epidemiei vor fi foarte mici. Această redeschidere a activităților economice de asemenea va fi graduală, nu cred că vom putea da drumul la toate activităţile economice care astăzi sunt oprite. De asemenea, pregătim și un set de măsuri economice care să ajute economia să repornească, să ajute companiile, să ajute cetățenii să poată să îşi reia activitatea sau să ajute oamenii să îşi găsească locuri de muncă în alte companii care vor avea nevoie de forță de muncă”, a adăugat premierul.

Elevii ar putea susține examenele online

Ȋn același interviu, Premierul a vorbit și despre situația anului școlar.

“După 15 mai este posibil să redeschidem școlile... pe 20 mai, pe 25 mai... Când ne va permite, pe baza analizelor pe care le avem, contextul epidemiologic. Deschiderea școlilor depinde de cum evoluează dinamica infectărilor și de ceea ce facem pentru reducerea la maxim a infectărilor. Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului școlar, sau neorganizarea examenelor. Obiectivul nostru este ca toți elevii să finalizeze acest an școlar. Atingerea acestui obiectiv și modalitățile în care se vor organiza examenele, a modalităților în care vor fi pregătite toate aceste examene, va depinde de contextul epidemiologic. E o variantă în care se pot finaliza toate cursurile și toate orele pe online și chiar examenul să se dea pe online, e posibil să se dea examenul în alte condiții. Sunt și variante intermediare, de redeschidere graduală a școlilor. La noi sunt și clase pline. Luăm în calcul deschiderea graduală a școlilor. Aici, ministrul educației, împreună cu specialiștii lucrează la diferite variante și vom fi pregătiți pentru orice situație”, a ȋncheiat Ludovic Orban.