Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că starea de alertă va fi declarată azi. Aceasta se va face în baza OUG 21 și nu în baza legii adoptate ieri de Parlament, care intră în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare.

Conform unei decizii a Curții Constituționale, în baza Ordonanței de Urgență nu se pot restrânge drepturi și libertăți.

„Astăzi CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de conroavirus. Tot astăzi, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Acestea vor avea caracter de obligativitatea și ele vor fi stabilite în baza OUG 21 care stabilește starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că măsurile care vor fi luate astăzi vor ține cont de decizia CCR.

Judecătorii Curții au stabilit că OUG 21/2004 privind starea de alertă nu poate restrânge drepturi și libertăți. Asta înseamnă cu nu poate fi îngrădit dreptul la liberă circulație, de exemplu.

„Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSU și vă solicit miniștrilor să emiteți normele de sănătate și securitate a muncii care trebuie respectate în toate activitățile. Aici este vorba de regulile privitoare la circulația în mijloacele de transport, cele privind funcționarea hotelurilor, frizeriilor, toate activitățile pentru care se ridică restricțiile. (...) Trebuie să reglementăm toate măsurile necesare de la trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, care preved drepturi ale cetățenilor, facilități, în domeniul sănătății, în domeniul educației. (...) Trebuie să ținem cont de decizia CCR că OUG nu poate să afecteze drepturi și libertăți”, a declarat premierul.

Orban, șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență

Premierul a precizat că în ședință va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care va fi numit șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Premierul va coordona activitatea CNSSU alături de Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, Marcel Vela, ministrul Internelor și de șeful DSU, Raed Arafat.

„Vreau să vă anunț că împreună cu MAI am luat decizia de a întări autoritatea CNSSU. Să modificăm OUG 21 și să îmi asum conducerea CNSSU. Vă solicit o mobilizare pentru a face față trecerii de la starea de urgență la starea de alertă”, a mai spus Orban.

Orban a transmis un nou mesaj românilor în care face apel la responsabilitate.

„Fiți responsabili ca și până acum, respectați toate măsurile impuse de autorițăți pentru că vă apără viața, sănătatea”, a declarat premierul.