Premierul Ludovic Orban a fost astăzi în Parlament pentru a prezenta deputaților măsurile de relansare economică, după ridicarea măsurilor restrictive impuse în contextul crizei COVID.

Orban le-a redus în atenția deputaților cifrele oferite săptămâna trecută de Eurostat, conform cărora România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei dintre cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din anul 2020, comparativ cu perioada similară din 2019.

”Cea mai mare parte a companiilor din România, cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcțiune. Cea mai bună dovadă pentru acest lucru o puteți vedea din date, iar datele arată că, pe primul trimestru, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.


Nu am oprit niciun șantier
, iar lucrul acesta se vede în structura creșterii economice. În timp ce am înregistrat scăderi ale anumitor domenii de activitate, menținerea creșterii economice s-a datorat finanțării construcțiilor, în special construcțiile care sunt finanțate de la buget.”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a vorbit despre măsurile pe care Guvernul le-a luat în perioada crizei pentru susținerea companiilor private, dar și despre investițiile publice, în infrastructură.

„În ceea ce privește zecile de mii de firme cărora nu li se suspendă plata creditelor, există ordonanță de urgență emisă de guvern care este în vigoare și care permite companiilor să își amâne plata ratelor. Alocăm sume uriașe pentru investiții publice în infrastructură, în infrastructura de transport, în infrastructura energetică, în infrastructura sanitară. A trebuit să venim noi la guvernare ca, după cinci ani de bătut pasul pe loc, în nici șase luni noi să semnăm contractele de finanțare pe spitalele regionale.”, a completat premierul.


Mult așteptatul program IMM Invest este unul de succes, iar guvernul a identificat resurse suplimentare pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii care au nevoie de un ajutor pentru a depăși perioada de criză.

„În ceea ce privește IMM Invest, la ora actuală sunt aproape 5.000 de credite aprobate, iar numărul lor va crește în continuare.


Am identificat resurse financiare, aproape două miliarde de euro, pentru a genera programe de susţinere a Întreprinderilor Mici și Mijlocii în proiecte de investiții, și, de asemenea, 300 de milioane de euro capital de lucru pentru repornirea companiilor care au fost afectate în perioada respectivă, inclusiv HoReCa.


Vizăm realizarea unui fond de investiții, dar nu garantând cu acțiunile companiilor de stat, ci un fond de investiții pe modelul în care polonezii au construit un fond de investiții care a folosit enorm dezvoltării economice, creșterii companiilor, internaționalizării companiilor. ”, a mai adăugat Orban.