Prim-ministrul Ludovic Orban s-a arătat dispus să micşoreze perioada de 90 de zile în care cetăţenii care şi-au schimbat domiciliul nu pot vota la alegerile locale. În momentul de față, este interzis votul într-o localitate pentru persoanele care și-au stabilit reședința acolo mai devreme de trei luni.

„V-am prezentat o analiză pe care am făcut-o noi, nu pe toate localităţile, dar am făcut o analiză pe 200 de localităţi în 2016, an electoral, în aceste localităţi s-au acordat 20 000 de vize de flotant, în anii următorii 2017-2018-2019, numărul de vize de flotant acordate anual a fost între 1300 şi maximum 2000, adică de peste 10 ori mai puţine vize de flotant.

Este clar că sistemul actual este un sistem care favorizează o formă mascată de turism electoral în care sunt aduşi oameni care n-au nicio legătură cu localitatea respectivă să voteze numai ca să voteze cu primarul în funcţie de cele mai multe ori. Ca atare, noi ne menţinem punctul de vedere. Sigur, putem discuta asupra perioadei, adică să nu fie 90 de zile, să fie 60 de zile, dar nu putem accepta să se facă pe bandă rulantă, în ziua votului mii şi zeci de mii de vize de flotant doar ca să afecteze acurateţea procesului electoral”, a declarat prim-ministrul.

Guvernul Orban a introdus în proiectul privind alegerea primarilor în două tururi un articol care prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”. Această prevedere este contestată de USR-PLUS, dar și de Expert Forum.