Premierul Ludovic Orban a oferit miercuri seară detalii cu privire la ultimele evoluții ale pandemiei de coronavirus în România și demersurile Guvernului pentru combaterea răspândirii virusului. Premierul a reluat îndemnul către populație de a respecta restricțiile impuse de autorități subliniind faptul că de responsabilitatea fiecăruia depinde relaxarea măsurilor de distanțare socială, cât mai curând.

„Urmărim cu mare atenție evoluția epidemiei și pregătim, în timpul acesta, revenirea la normalitate. Revenirea la normalitate depinde, în mare măsură, de modul în care românii respectă regulile și recomandările, care sunt formulate. Cu cât diminuăm răspândirea virusului mai mult, cu atât timpul în care vom reveni, momentul în care vom reveni la normalitate va fi mai apropiat.”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai atras atenția asupra faptului că din cauza perioadei de platou, în care creșterea cazurilor confirmate zilnic este constantă, se observă o relaxare în societate care poate avea consecințe periculoase.

„Estimările epidemiologilor sunt privitor la vârful epidemiei că va fi în jurul datei de 1 mai – sigur, nu este o certitudine. După ce vom trece de vârful epidemiei, probabil se va diminua numărul de cazuri noi de cetățeni români care sunt infectați cu coronavirus. În funcție de evoluții, vom lua toate măsurile de revenire la normalitate. Ne dorim ca acest lucru să se petreacă cât mai repede posibil. Pe de altă parte, simt deja o anumită relaxare. Nu trebuie să apară această relaxare. Chiar dacă ținem sub control răspândirea virusului și se vede de câteva zile că suntem deja pe un platou, adică nu suntem într-o situație de creștere, nici în progresie aritmetică, nici în progresie geometrică a cazurilor. Există o tendință de apropiere de un platou, adică de un număr constant de cazuri noi. Suntem departe de momentul în care să ne relaxăm. Îi rog pe români să mai reziste, să respecte condițiile de izolare, de distanțare fizică, să respecte regulile stabilite”, a mai punctat Orban.

Referitor la asigurarea materialelor sanitare de protecție, premierul se arată optimist că perioada de criză a fost depășită. Conform șefului executivului, în ultimele zile au ajuns în țară astfel de materiale în cantități mari, iar mai multe companii au începu deja producția locală.

„Acționăm pe două direcții. Cred că am depășit momentul de criză a materialelor. Deja au intrat fie prin achizițiile Unifarm, fie prin achizițiile derulate prin ONAC, fie prin intermediul unor parteneri gen Crucea Roșie, dar de asemenea și prin implicarea unor parteneri privați avem intrări de cantități semnificative în România, pentru toate categoriile de materiale, echipamente, substanțe și medicamente de tratare, astfel încât să abordăm cu mai multă încredere viitorul. In ceea ce privește măștile pentru populație pe lângă importuri, suntem angrenați într-un efort de susținere a producătorilor români, care au ca obiectiv producerea internă a acestui tip de materiale. (...) Deja se produc în România măști chirurgicale, combinezoane, substanțe dezinfectante, iar numărul producătorilor va crește. De asemenea, susținem mai multe companii, care au ca proiect introducerea în fabricație a măștilor de tip FFP2 și FFP 3, care sunt necesare pentru personalul sanitar din prima linie. Avem încredere că, după 15 aprilie, vor putea pune în funcțiune utilajele achiziționate”, a spus Orban.