Numărul îmbolnăvirilor de gripă s-a dublat în ultimele zile, ajungând la peste 7000.

"Având în vedere faptul că în această săptămână s-a înregistrat o creștere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare), activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă, ratz pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%, se concluzionează că gripă evoluează epidemic", se arată într-un comunicat al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

18 decese au fost înregistrate, până acum, în urma îmbolnăvirii cu virusul gripal. Cu toate că poate părea alarmant, numărul este cu mult mai mic decât anul trecut, când, pană la această dată muriseră 94 de oameni.

Pană la începutul lunii februarie, aproape 1,5 milioane de români au primit vaccinul antigripal.

Ministerul Sănătății a transmis recomandări pentru populație, pentru a preveni răspândirea virusului.

"Ministerul Sănătății reamintește populației că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos-alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripala", se arată în comunicatul transmis de Minister.

Ministerul anunța și că a cumpărat suplimentar 35.000 de doze de vaccin antigripal, iar la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.