Ȋn prima zi din an, aproape 600.000 de români ȋși sărbătoresc onomastica. Ziua Sfântului Vasile vine și cu o serie de obiceiuri și tradiții care se mai țin și ȋn prezent.

Sfântul Vasile mai este numit și Sfântul “păzitor de duhuri rele”, cu rugăciunile lui, se scot duhurile rele și necurate din oameni.

Mai este considerat și un Sfânt “petrecăreț”. Poate de aceea se spune că azi e bine să bei mult vin, existând credința că atât vin cât va bea omul ȋn această zi, atât sânge va avea ȋn obraz tot anul care abia ȋncepe.

Conform tradițiilor populare, așa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, așa va fi omul tot anul.

Legenda spune că el s-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintai zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfantul Vasile a luat un clopoțel și i-a legat la toartă o crenguță de busuioc și s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile exista obiceiul de a ura.

Cele mai cunoscute urături din perioada aceasta sunt Sorcova și Plugușorul.

Și ȋn ceea ce privește vremea, tradiția populară are numeroase interpretări. Astfel, cum e ziua de Anul Nou așa va fi tot anul: bun sau rău. De asemenea, dacă ȋn ziua de Anul Nou e ger mare și dacă pe zăpadă se văd multe steluțe, e semn că anul ce urmează va fi bun și vor fi multe cununii.

De asemenea, dacă ȋn ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul ȋmbelșugat, iar dacă este senin și geros, oamenii vor fi sănătoși pe parcursul anului. Totodată, se spune că, dacă noaptea de Anul Nou este “lină și senină”, este un semn că noul an va fi unul bun.