Toate instituțiile medicale din România duc lipsă de produsele necesare gestionării crizei infectării populației cu coronavirus. ONG-urile care doresc să ajute cu procurarea echipamentelor necesare s-au plâns în ultima perioadă de faptul că nu există o centralizare la nivel național pentru a știi exact de ce lucruri este nevoie și unde.

MAD Intelligence, un think tank digital din România a lansat o platformă pentru ONG-urile implicate în lupta împotriva COVID-19 din aceste zile și care centralizează nevoile de produse medicale din spitalele din județele României, cât și produse de donat către unitățile medicale.

„Pe hartă avem informații care provin până acum de la câteva ONG-uri. Alte ONG-uri care intră spun și ele din ce județ sunt, ce nevoi au consemnate sau ce au de donat. Asta este intenția noastră: să încercăm să ajutăm ONG-urile să-și coreleze informațiile și cu alții. Ei scriu în formular necesarul, dar au și posibilitatea de asemenea să scrie și ce nevoi au reușit să acopere sau ce oferă”, spune Antonio Amuza, cadru didactic la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie, co-partener la MAD Intelligence și cercetător sociolog la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.

În platformă există și o hartă a țării care arată în timp real nevoile pe județe și permite ONG-urilor să completeze cu lucrurile pe care le pot oferi ei.

Organizațiile non-guvernamentale pot complete și un formular pe acest site în care să precizeze nevoile întâlnite în spitalele din țară și ajutoarele acordate.