Guvernul va susține, prin plata șomajului tehnic, angajații companiilor care vor suferi de pe urma restricțiilor și după data de 1 iunie. De asemenea, pentru persoanele care se întorc la muncă după suspendarea contractului și pentru persoanele nou angajate, angajatorii vor beneficia de sprijin la plata salariilor de până la 41,5%, respectiv 30%.

Conform premierului Orban, măsurile de susținere a companiilor și angajaților vor fi implementate cu sprijinul UE, care va oferi României un împrumut între 3 și 5 miliarde de euro.

„Consiliul UE a aprobat un regulament care va pune în practică așa numitul program SURE. Este vorba despre un program prin care UE ajută statele pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă. România are garanția că va beneficia de finanțare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare gândite de Guvern, care vin în sprijinul angajaților și angajatorilor prin program. Țările pot să acceseze sume importante de bani cu oferirea unor garanții. România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va beneficia, în funcție de mecanismul de repartiție, de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro. Suma totală este de 100 de miliarde”, a spus Ludovic Orban, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.

„Am prevăzut un set de măsuri de susținere a angajaților și angajatorilor. În următoarea perioadă, pentru acele domenii în care se vor menține restricțiile după 1 iunie, vom continua plata șomajului tehnic. Pentru toate domeniile care își vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricțiilor, șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susținere a reluării activității de către angajați, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care își reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există 600.000 de români care s-au aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 care vor fi în căutarea unui loc de muncă”, a completat Orban.

Pentru încurajarea angajării persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cu preponderență a celor reîntorși în țară, a tinerilor sau a vârstnicilor, guvernul va plăti pe o perioadă de cel puțin trei luni, o parte din salariul brut, cu obligativitatea pentru angajator a menținerii locurilor de muncă, o perioadă mai îndelungată.

„Vom folosi mai multe măsuri dedicate diferitelor categorii de angajați, vom acorda un procent de până la 30% din salariu brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, pe o perioada de cel puțin 3 luni. O serie de cetățeni precum tinerii absolvenți, persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare, pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susținere a angajării lor mult mai generoase, susținând pentru o perioadă de timp mai lungă. Vor exista și condiții: după încetarea perioadei de plată a sumei din măsurile active, o perioadă de timp compania să mențină angajații”, a mai spus Orban.