Lipsa comunicării cu Parlamentul în perioada crizei COVID ar putea duce la demiterea Guvernului condus de Ludovic Orban.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că parlamentarii partidului, alături de cei ai PSD şi Pro România, au în vedere depunerea unei moţiuni de cenzură. Conform lui Tăriceanu, data moțiunii nu a fost încă stabilită, inițiatorii având în vedere depunerea în Parlament fie după data de 15 mai, odată cu relaxarea restricțiilor, fie după vacanța parlamentară.

„Avem în vedere o moţiune de cenzură. Am spus-o şi eu şi liderii PSD, Marcel Ciolacu, şi Pro România, Victor Ponta. Acesta este motivul pentru care încep audierile în Parlament. (...) Avem moţiunile simple pe Finanţe şi Agricultură şi avem şi alte instrumente prin care exercităm controlul parlamentar al Guvernului. Sigur că vom discuta despre oportunitatea depunerii moţiunii de cenzură. Aceasta poate fi după 15 mai sau la începutul toamnei”, a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că „refuzul” premierului de a prezenta săptămânal în Parlament măsurile pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19 reprezintă un motiv „suficient” pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.

„Sigur, se poate rezolva şi altfel, ne putem adresa şi Curţii Constituționale, care nu va avea niciun fel de reţinere să dea dreptate Parlamentului în cazul unui astfel de conflict interinstituţional”, a completat liderul ALDE.