Gabriela Firea vrea schimbarea numelui celui ce este în momentul de față Parcul Unirii în "Teoctist Patriarhul".

Consilierul USR, Octavian Berceanu, a scris într-o postare de pe Facebook că administrația Firea ar intenționa să pună pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de miercuri un proiect prin care să ceară redenumirea Parcului.

"Un alt motiv care ne determină să propunem schimbarea denumiriii din Parcul Unirii în Parcul Teoctist Patriarhul este supra-atribuirea atributului Unirii atât parcului situat în piața cu același nume, fântânii cântătoare devenită obiectiv turistic, apoi magazinului care domină perspectiva spre Est, cât și celor două stații de metrou, precum și a bulevardului limitrof, fapt de natură să inducă o oarecare confuzie la nivelul turiștilor și al celor aflați în căutarea unei adrese în acest vast perimetru". Acesta este un pasaj din expunerea de motive a proiectului prezent pe 18 decembrie pe ordinea de zi a sedinței CGMB.

Decizia este contestată deopotrivă de PNL și de USR.

Deputatul Ovidiu Raețchi spune, într-o postare pe Facebook, că Teoctist îl numea pe Ceauşescu „o mare personalitate, un vizionar” şi că fostul patriarh ar fi „justificat, în unele interpretări, represiunea sângeroasă din decembrie 1989”.

Postarea integrală mai jos:

" Doamnă primar Gabrielea Firea,

Am aflat cu surprindere despre dorința dvs de a numi un parc important pentru memoria Capitalei "Teoctist Patriarhul". Departe de a judeca simplist și fără nuanțe activitatea fostului patriarh, consider că acesta nu poate fi ridicat totuși, mai ales în zilele comemorării eroilor Revoluției, la poziția de simbol moral definitoriu pentru Capitală. Vă amintesc, doamnă primar, rândurile în care Teoctist îl numea pe Ceaușescu "o mare personalitate, un vizionar" care "a condus poporul la realizări fără egal în 2000 de ani de existență", justificând chiar, în unele interpretări, represiunea sângeroasă din decembrie 1989. Repet: chiar dacă compromisul moral a reprezentat, poate, o soluție de supraviețuire sub comunism, sub nici o formă nu putem transforma acest compromis într-un model.

În aceste condiții, doamnă primar, dacă insistați să schimbați numele tuturor parcurilor bucureștene și Unirea nu vi se mai pare un simbol suficient de puternic, vă propun să luați în considerare, în zilele comemorării Revoluției, oferirea numelui unui disident anticomunist Parcului Unirii: pe cel al martirului Gheorghe Ursu."