Noua Zeelandă anunță că a stopat răspândirea comunitară a virusului și că, practic, a scăpat de coronavirus. Ieri a fost raportat un singur caz nou, iar ȋn total, țara are un număr destul de mic de ȋmbolnăviri – sub 1.500 și 19 persoane decedate.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că virusul a fost „în prezent” eliminat. Astfel, ȋn curând, Noua Zeelandă va relaxa o parte dintre restricțiile impuse. De marți, unele activități neesențiale din afaceri, asistență medicală și educație se vor putea relua.

Cu toate acestea, Ardern îi avertizează pe cetăţeni să nu renunțe la distanțarea socială şi igiena corespunzătoare, deoarece virusul poate oricând să recidiveze.

"Redeschidem economia, nu şi vieţile sociale ale oamenilor", a spus Ardern.

Directorul general al Sănătății din Noua Zeelandă, Ashley Bloomfield, a declarat că numărul redus de cazuri noi din ultimele zile „oferă încredere că ne-am atins obiectivul de eliminare din comunitate”.

El a avertizat că „eliminarea” nu înseamnă că nu vor exista cazuri noi, dar înseamnă că virusul este sub control. „Am câștigat această bătălie”, a mai completat premierul Ardern, însă aceasta a spus că țara „trebuie să rămână vigilentă”.

Noua Zeelandă este printre statele care a impus restricții stricte încă de la primele cazuri de coronavirus. Și-a închis frontierele, a început să aplice carantina tuturor sosirilor în țară, a introdus o izolare strictă și a demarat o operațiune extinsă de testare și identificare a contactelor.