Zeci de persoane de la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice din Răcari, Dâmbovița, au fost confirmate pozitiv cu Covid-19. Anunțul a fost făcut de președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila.

Un număr de 41 de persoane, 32 de bătrâni şi nouă persoane din rândul îngrijitorilor, au fost depistate cu noul coronavirus.

„Pe data de 10 aprilie, soţul unei colege, seara l-a luat febra musculară şi frisoane. A solicitat sprijinul ambulanţei şi dus la la Spitalul Judeţan din Târgovişte. I s-a făcut testul COVID-19 iar pe 13 aprilie a ieşti pozitiv. Am solicitat DSP testarea soţiei care lucre în Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice şi a ieşti şi acaesta pozitivă”, a declarat primarul Marius Caraveţeanu.

„Din fericire totí cei confirmaţi cu COVID 19 sunt asimtomatici. Au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Târgovişte la Secţia de Boli Infecţioase. Am testat şi restul personalului care era în izolarea acasă, aşteptăm rezultatele testelor”, a declarat şeful DSP Dâmboviţa, Sorin Stoica.

Centrul a fost dezinfectat dar autorităţile locale iau în considerare sporirea măsurilor de protecţie.

Alexandru Rafila a declarat că în cazul centrelor pentru bătrâni, personalul este testat periodic:

„La centrele pentru vârstnici, testăm nu numai persoanele vârstnice care sunt simptomatice, dar testăm periodic şi personalul, de fiecare dată când intră în tură. Cel mai bine este ca personalul să lucreze două săptămâni, personalul să meargă acasă, iar noua echipă, care vine să îngrijească pacienţii să fie testată când intră în acest stabiliment”.

40% dintre decesele cu Covid-19 din Franța sunt persoane din azile de bătrâni.