Două firme românești din nordul Londrei au primit scrisori anonime cu conținut xenofob în limba engleză. Ambele firme sunt situate în cartierul Burnt Oak, un fel de Mică Românie în capitala britanică.Românilor li se cerea să se întoarcă în ţara lor, pentru că nu sunt bineveniți în Regatul Unit. Autorul mesajului spune că s-a săturat să audă limba română în propria țară și îi avertizează pe proprietarii firmelor românești că le vor fi boicotate afacerile, pentru ca aceștia să dea faliment și să plece.Ministerul afacerilor externe anunță că, prin Ambasada României la Londra, a semnalat deja această situație Ministerului britanic de externe și conducerii Poliției Metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente și de a lua măsurile care se impun pentru a preveni și sancționa orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetățenilor români prezenți în Marea Britanie.„Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmărește cu atenție și, în context Brexit, cu prioritate respectarea drepturilor cetățenilor români și se află în contact permanent cu autoritățile britanice pentru a gestiona eventuale incidente în care cetățeni români ar putea fi ținta unor amenințări xenofobe sau rasiste.

Regret și condamn situații de genul celor semnalate în mass-media și reiterez faptul că autoritățile britanice ne-au asigurat că cetățenii români, asemeni celorlalți cetățeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană și potrivit prevederilor legislației britanice.

Reiterez îndemnul nostru ca cetățenii români să sesizeze incidente din categoria celor menționate mai sus atât autorităţilor britanice competente, cât şi Ambasadei României la Londra, având la dispozție adresa de email londra.sesizari@mae.ro sau numărul de telefon 07738716335 (disponibil 24/7)”.

După Brexit, rămân pste 2,3 milioane de cetățeni UE în Marea Britanie, dintre care peste 430.000 români.

De la 1 februarie 2020, s-a intrat într-o perioadă de tranziție. Această perioadă limitată în timp a fost convenită în cadrul Acordului de retragere și va dura cel puțin până la 31 decembrie 2020.