Așa cum a promis, primărița a repus pe ordinea de zi a Consiliului General proiectul privind realizarea Muzeului de Istorie al Evreilor şi al Holocaustului într-un imobil de pe strada Lipscani. Inițiativa a fost respinsă pentru a treia oară.

Consilierii generali nu vor muzeu al Holocaustului în centrul istoric al oraşului. Ei prefer ca sediul să găzduiască Pinacoteca orașului, așa cum a fost planul initial.

Proiectul pentru Muzeul Holocaustului a fost iniţiat în 2012 de către Administraţia Prezidenţială, Guvernul României şi Municipalitate.

În 2016, Consiliul General a dat imobilul de pe strada Lipscani în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", însă hotărârea a fost anulată în instanță. „Proiectul a fost pe ordinea de zi suplimentară, într-o şedinţă extraordinară. Acest lucru s-a invocat de către persoana care a dat în judecată PMB şi faptul că anterior existase o decizie prin care această clădire de pe str. Lipscani trebuia să fie amenajată ca pinacotecă”, declara Gasbriela Firea.

Proiectul a fost repus pe ordinea de zi atât în şedinţa de consiliu din februarie, cât şi în cea din martie. În ambele şedinţe, proiectul a fost respins.

Radu Ioanid, istoric: „Acest vot negativ pentru că nu pot să-l vad altfel al consilierilor municipiului Bucureşti este unul care loveşte în imaginea pozitivă a României. România este o ţară care a avut a treia comunitate evreiască din Europa ca mărime, comunitate care a avut o contribuţie extraordinară la modenizarea României”.

O parte dintre consilierii generali s-au abţinut de la vot.

Roxana Wring - consilier general USR: „Cu toţii ne dorim să avem la Bucureşti un muzeu de talie internaţională a istoriei evreilor şi Holocaustului, dar pe de altă parte acest imobil face parte dintr-un program al pinacotecii Bucureşti. Cele peste 5.000 de obiecte de artă care sunt parte din colecţia din perioada interbelică. Abţinerea colegilor mei se referă la dacă acesta este cel mai potrivit imobil sau dacă trebuie să găsim un imobil, de exemplu în Cartierul Evreiesc sau un imobil mai potrivit din punct de vedere al arhitecturii”.

Până acum, Guvernul a alocat 660.000 de euro pentru un concurs internaţional de proiectare privind amenajarea muzeului în imobilul de pe Lipscani.

Elisabeth Ungureanu - Institutul "Elie Wiesel": „Valoarea totală a proiectului, şi al oricărui alt muzeu care urmează să se facă, şi Pinacoteca este de 28 de milioane de euro, conform expertizei tehnice care s-a făcut”.