36 de cetățeni din Sri Lanka au fost aduși cu 2 autocare de la Botoșani, duminică seara, și lăsați ȋn aeroportul Otopeni, de unde li s-a spus că vor fi repatriați. Ajunși însă la aeroport, muncitorii au constatat că nu îi aștepta nicio cursă specială care să îi ducă acasă.

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a aflat despre situație și a venit duminică seară pe aeroportul Otopeni.

„Cert este că îmi ridic un semn de întrebare cu privire la plecarea lor de acolo către București, în condițiile în care nu era clară posibilitatea de a fi îmbarcați. Rămâne să ne lămurim mâine (luni - n.r.) împreună cu colegul nostru, prefectul de Botoșani, și vom face declarații”, a promis jurnaliștilor, duminică seara, ministrul Violeta Alexandru.

Ea a anunțat că a dispus verificarea condițiilor în care au fost concediați muncitorii din Sri Lanka. „Înțeleg că le-a fost întrerupt contractul de muncă la o firmă din Botoșani. Până ne lămurim asupra condițiilor în care s-au întrerupt aceste contracte, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, care are de la mine dispoziție să verifice lucrurile, opiniile sunt împărțite”, a spus Violeta Alexandru. „Este o situație-limită. Înțeleg, din primele informații, că în Botoșani, relația dintre dânșii și angajator nu era cea mai bună în această perioadă. Eu sunt convinsă că trebuie ascultate ambele părți și n-aș vrea să trag niște concluzii pripite”, a declarat ministrul.

Transportul cetătenilor din Sri Lanka a fost organizat, se pare, de Prefectura Botoșani.

Ei erau angajați la o firmă de confecții din comuna Mihai Eminescu din Botoșani, dar la un moment dat, unul dintre ei a fost infectat cu virusul COVID-19 și au intrat toți în carantină instituționalizată timp de trei săptămâni, după care li s-a spus că se pot întoarce acasă. Oamenii au fost concediați.

Niciun avion comercial nu zboară însă spre Sri Lanka, țară care are aeroporturile închise. Cel mai probabil, cetățenii ar putea să fie repatriați cu o cursă charter, dar, nu se știe din ce motiv, se pare că s-a produs o încurcătură sau un scurtcircuit de comunicare în rândul autorităților.

Potrivit unor informații pe surse obținute de Digi24, se pare că cetățenii au fost cazați până la urmă la un hotel din Otopeni, până se va găsi o soluție pentru ei.