În 2019, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,6% din PIB, conform execuției preliminare prezentate de Ministerul Finanțelor. Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă, a reuşit cel mai mare deficit bugetar din ultimii 9 ani.

Deficitul bugetar înseamnă ceea ce împrumută statul peste ceea ce încasează ca să susțină cheltuielile.

Conform prezentării ministrului Finanțelor, deficitul a urcat cu 0,2 puncte procentuale peste valoarea preconizată din cauza unei datorii în cazul Fraților Micula, de 0,91 miliarde lei. De asemenea, încasările de la companii naționale au fost mai mici cu 1,3 miliarde lei, iar cheltuielile suplimentare de 1,3 miliarde lei în decembrie (cheltuieli de capital și de funcționare la unitățile administrativ-teritoriale).

Adâncirea deficitului de la 2,8% din PIB în 2018 la 4,6% a fost determinată de o scădere a veniturilor totale și o creștere a cheltuielilor totale cu 1,7 puncte procentuale.

Comparativ cu legea inițială a bugetului de stat, veniturile s-au ajustat cu -21,5 miliarde lei. Au fost scăderi de 6,1 miliarde la venituri fiscale, 5,8 miliarde lei la contribuții asigurări sociale, 1,2 miliarde lei la venituri nefiscale și 8,4 miliarde lei la fonduri UE.

Cheltuielile au crescut cu 5,1 miliarde lei pe asistență socială și cu 4,2 miliarde lei la bunuri și servicii. Au scăzut cu 1,2 miliarde lei la dobânzi, 6,3 miliarde lei la investiții și 3,3 miliarde lei la altele, explică MF.