În favoarea moţiunii “Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE”, inițiată de PSD, au votat 59 de senatori, împotriva acesteia, 56, iar 2 senatori s-au abținut.

“Domnule Cîţu, domnule Orban, nu este o greşeală să vă recunoaşteţi limitele. Din contră, de cele mai multe ori, este nevoie de acea doză de onestitate cu privire la greşelile din trecut şi la neliniştile şi hazardul prezentului. Aceasta nu va ştirbi cu nimic din ceea ce este „smart” sau ”bright” în fiecare dintre dumneavoastră, dar vă va aşeza, la un moment dat, acolo unde vă este locul, dincolo de tendinţa, poate firească, de a încerca să înaintaţi pe scara ierarhiei până la limita de incompetenţă, parafrazând principiul enunţat de Peter. Şi atunci, domnule Cîţu, domnule Orban, vom prefera să vă daţi o demisie demnă în acest moment, unei demiteri ruşinoase mai târziu! Sunteţi o echipă şi puteţi face asta împreună, dacă vă lipseşte curajul individual”, scrie ȋntr-unul dintre pasajele moţiunii.

Din punct de vedere juridic, acțiunea de azi nu are niciun efect concret, ȋnsă ministrul Florin Cȋțu a spus că va respecta decizia partidului ȋn ceea ce ȋl privește și că dacă i se va cere demisia, o va prezenta.

“Vom vedea care este decizia. Dacă partidul îmi va spune să fac un pas în spate, bineînțeles că voi demisiona. Dezbaterea nu a avut nicio legătură cu ceea ce am făcut la minister, a fost o dezbatere despre postările mele de pe Facebook”, a spus Florin Cîțu.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că nu ȋl va demite pe Florin Cȋțu de la ministerul Finanțelor.

“Ați spus bine, a trecut moțiunea. Ar fi culmea să accept ca ministrul Finanțelor din Guvernul PNL să fie judecat de cei care au făcut praf bugetul în ultimii ani (...) PSD și-a bătut joc de finanțele publice si a facut praf bugetul. În mod normal, domnul Teodorovici, inițiatorul acestei motiuni, ar trebui să dea seamă în altă parte pentru dezastrul bugetar pe care l-au lăsat (...) S-au bătut cu cărămida în piept că au grijă de pensionari și nu au prevăzut bani în buget pentru plata integrală a pensiilor, pentru ajutorul de încălzire, pentru plata lucrărilor prin PNDL (...) Asta a făcut PSD și acum vin și depun moțiune?”, a declarat premierul imediat după vot.