Datele aratã cã în 2019 avem cel mai mic buget alocat administraţiilor locale. Primarii vor majora taxele şi impozitele locale ca sã-şi pãstreze salariile. Numai cã mulţi încã nu au aflat cu cât vor vreşte cheltuielile locale. “Minuta” semnatã la Bucureşti aratã negru pe alb ce cheltuieli vor avea în plus. Dupã ce toţi primarii de sector şi-au dat acordul în faţa propunerilor Guvernului, orice altã negociere cu asociaţiile oraşelor sau a municipiilor devine o pierdere de timp şi multã gargarã.

Bugetul din acest an este de 77 miliarde lei pentru autoritățile locale, fiind cea mai mică alocare din PIB pentru comunitățile locale de când PSD este la guvernare, din 2012 până astăzi. Ponderea în PIB a bugetelor locale în 2019 este de 7,5%, mai mică chiar decât în 2018, când a fost de 7,6%, și mai mică decât în 2017, când era 8,7%, sau în 2012 când autoritățile locale primeau 9,1% din PIB;

Primarii veniţi la Bucureşti pentru explicaţii şi lãmuriri au fost mințit de la obraz când li s-a spus cã este o creștere a bugetelor locale cu 3,5 miliarde de lei pe hârtie. În același timp, au fost tăiate sumele din TVA de la 15,3 miliarde de lei primite anul trecul la 13,4 miliarde lei în acest an.
minuta

Au fost transferate la autoritățile locale cheltuielile cu asistența socială de peste 6,3 miliarde lei care erau finanțate de la bugetul de stat. Este vorba despre “finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, finanţarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi de drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sai indemnizaţiile lunare”. Toate acestea sunt estimate la 6,3 miliarde de lei, iar primarii primesc doar 3,5 miliarde.

La Bucureşti este o situație specială, Firea a crescut nesustenabil cheltuielile sociale, ba a supralicitat cu câte 500 de lei pe lunã ajutoarele pentru persoanele cu dizabilitãţi.

minuta primari

Din lista de semnãturi (facsimil) a edililor de sector lipseşte cea a primarului Sectorului 1, Dan Tudorache.

“Sunt mulțumit!”, a fost auzit Tudorache când rãspundea unui telefon primit de la un jurnalist. “Este singurul primar de sector dispărut, ca de obicei, exact când ceilalți primari luptau pentru bugetele localităților lor la o întâlnire cu Ministrul Finanțelor. Nu are curaj să își asume ceva”, a comentat opoziţia.