În Capitală va fi lansat un proiect pilot, prin care vor fi testați de coronavirus 10.000 de oameni, anunta noul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru. Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Primăria Capitalei, pentru "a avea o previziune și o evoluție a pandemiei la nivel de București, urmând ca secundar să fie testată, în limita capacității de testare și a simptomatologiei pe care o manifestă fiecare, și o mare parte din populație", spune ministrul.

Criteriile de testare rămân cele anunțate săptămâna aceasta de Institutul Național de Sănătate Publică, "dar vom accentua suplimentar cu cadrele medicale - cei care sunt contacți și contacți ai contacților - cu persoanele din grupele de risc, cu persoane instituționalizate (în carantină și izolare - n.red.)", conform ministrului Nelu Tătaru.

Doctorul Streinu Cercel a vorbit și el despre acest proiect și a specificat că testarea va începe luni, 30 martie, iar medicii nu vor intra în casele oamenilor, ci prin președintele Asociației de Proprietari, cetățenii vor fi chemați în fața blocului unde vor completa mai multe chestionare și li se va face testul. Rezultatele urmează să fie fie gata în circa 20 de minute.

”Testarea se va face pe aceste categorii de vârstă: 0-19 ani, 20-44 ani, 45-64 de ani, 65-79 ani și peste 80 de ani. Vom aplica două tipuri de teste, unul rapid, pentru detectarea anticorpilor, ca să vedem câte persoane au trecut prin această infecție. Se va face și unul de antigen, care să ne confirme/infirme prezența virusului. Președinții de asociație au un rol deosebit de important pentru a ne pune la dispoziție date, cine stă în apartamentele respective, pentru că mulți au plecat din București”, a declarat Streinu Cercel.

Managerul spune că pune în practică recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, de a testa cât mai mult.

”Noi vrem să punem în practică ce spune toată lumea și evident, ce spun specialiștii. Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească, nu trebuie să intervenim doar la nivelul spitalelor, ci trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească, iar ca să nu se îmbolnăvească trebuie să știm pe unde circulă acest virus în momentul de față și pe unde a circulat. Este motivul pentru care facem această evaluare științifică și care va da date lămuritoare. Vine Organizația Mondială a Sănătății și ne spune că Europa în momentul de față este epicentrul pandemiei. Și noi culmea suntem în Europa. Ca atare suntem în centrul acestei pandemii. În funcție de ce măsuri vom lua, și de modul în care vom reuși să protejăm populația, acestea vor fi și rezultatele trecerii prin pandemie pentru România. A venit OMS și a spus că dacă sunteți în epicentru aveți 3 lucruri de făcut: testați, testați, testați. Alte sfaturi OMS nu a putut să dea”, a declarat Streinu Cercel.

Acesta spune că peste 80% dintre cazuri sunt forme ușoare ale bolii, care în absența testării nu sunt detectate, dar virusul se transmite mai departe și pot apărea forme severe.