Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut o vizită neanunțată la un centru de recuperare din Urlați, județul Prahova. Ce a găsit acolo a marcat-o atât de tare, încât a postat fotografiile pe Facebook, pentru a arăta în ce condiții sunt ținuți pacienții.

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap are internați 179 de persoane cu probleme psihice. Drumul până la centrul ascuns între copaci este neasfaltat și departe de ochii lumii, iar în interior pacienții prea agitați sunt ținuți în camere fără geamuri, de dimensiunea unei debarale.

Mesajul Violetei Alexandru, de pe pagina de Facebook: "Am plecat din București după discuțiile pe salariul minim, fără anunț prealabil, am ajuns în fața Centrului alături de noua mea colegă, Președinta ANDPDCA, Mădălina Turza, am intrat și am discutat, în primul rând, cu beneficiarii - adulți cu dizabilități intelectuale care trăiau împreună cu persoane fără dizabilități suferind, pur și simplu, de lipsa părinților și chiar a unei locuințe. I-am lăsat să ne povestească. Cea mai mare durere: nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens.

Foto 2: Izolatorul. O cameră cât o debara folosită, teoretic pentru cei contagioși, practic mai mult pentru pedepsirea celor care ... greșesc. Pedeapsa din camera cât o debara, fără geamuri, poate fi și de o lună.

Greu de crezut că, în această atmosferă, beneficiarii acestui Centru vor dobândi o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi. Bine că se investiseră bani în zugrăvirea camerelor și în termopane. Tot din bani europeni, culmea."


Sursă foto: Pagina de Facebook a Violetei Alexandru