După ce în perioada stării de urgență cetățenii din mai multe județe au reclamat tăieri masive de arbori din păduri, ministrul Mediului, Costel Alexe, anunță toleranță zero pentru tăierile ilegale. Ministrul spune că sunt deja în lucru mai multe soluții pentru supravegherea mai eficientă a fondului forestier dar și inițiative de înăsprire a pedepselor.

„Toleranță Zero! Cine greșește, plătește!

Plantăm, derulăm ample campanii de reîmpădurire, depunem eforturi concrete pentru modificarea legislației silvice și înăsprirea pedepselor, lucrăm la implementarea de noi tehnologii pentru supravegherea fondului forestier și a transporturilor ilegale, dar cea mai importantă componentă în lupta noastră pentru destructurarea rețelelor de tăieri ilegale de arbori rămân controalele:

· În perioada 2018 - 2020, o societate comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional.

· 18 percheziţii în judeţele Alba, Vâlcea, Sibiu şi Gorj, la persoane bănuite că ar fi tăiat fără drept arbori din fondul forestier naţional, iar pentru acoperirea faptelor ar fi folosit avize de însoţire false.

· Prejudiciu a fost estimat la peste 570.000 de lei.

· Vor fi puse în executare 8 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Fără Jumătăți De Măsură! Fără Compromisuri!”, a scris ministrul Costel Alexe pe Facebook.

Ieri, după o vizită în Bacău, la Ocolul Silvic Ghimeș Făget, ministrul Mediului a declarat că în urma controalelor efectuate, doar la acest ocol au fost constatate tăieri ilegale care au produs un prejudiciu în valoare de 410.773,295 lei.