Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice, a anunțat la Digi24 că va trimite o inspecție economico-financiară la Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea. Se pare că un astfel de control nu a mai fost făcut de 10 ani.

„Aș vrea să văd cine a evaluat execuția bugetară. Și am aflat, surprins, că n-a mai fost o inspecție economico-financiară, n-a mai fost evaluată de la MFP, Primăria Capitalei de 10 ani de zile. Nimeni n-a mai călcat pe acolo să vadă cum sunt cheltuiți banii românilor la bugetul Capitalei”, a mai spus ministrul.

„Am cerut o situație să văd când a fost ultima oară o inspecție economico-financiară la Primăria București. Pentru că mi se pare ciudat să ai bani în buget pentru subvenție, dar apoi să te împrumuți pe 20 de ani să plătești subvenția la energie, de exemplu”, a completat Cîţu.

„Aș vrea să vedem și această analiză, dar mie îmi sare în ochi chestia asta, adică ai bani la buget pentru subvenție și te duci și te împrumuți pe 20 de ani. Am cerut aprobările din MFP pentru a permite acest lucru”, a subliniat ministrul Finanțelor.

Cîțu a adăugat că va fi analizată toate companiile de stat pentru a se vedea cum au fost cheltuiți banii publici. El a precizat că nu este în regulă ca la companiile municipale din subordinea Primăriei Capitalei să fie acordat 87% din buget pentru salarii.

„Sunt 4.500 de angajați în cele 18 companii municipale, mulți dintre ei au fost detașați, sunt multe probleme acolo”, a anunțat Florin Cîțu, la Digi24.

„Nu este normal pentru nicio companie și peste 60% nu faci nimic”, a subliniat el.

„Evaluez situația, să văd, știu că au fost (controale, n.r.) la câteva companii municipale, dar m-a surprins că nu a fost niciunul (la PMB, n.r.) în ultimii 10 ani. Ceea ce este bizar, pentru că se cheltuiesc bani publici acolo”, a mai spus ministrul Finanțelor.