De ani buni România se află în vizorul Comisiei Europene din cauza stării jalnice în care se află sistemul de transfuzie sanguină din ţara noastră. Ba mai mult, europenii ne-au spus clar, în repetate rânduri, că acest sistem este un pericol pentru sănătatea românilor. În acest context, Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că va începe reorganizarea sistemului de transfuzie sanguine, chiar de anul acesta.

Ministrul Costache a prezidat o dezbatere cu tema „Reorganizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină: Realităţi naţionale şi standarde europene”. Conferinţa a fost organizată la Palatul Parlamentului de către Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Compania Unifarm SA şi Comisia de Sănătate din Senat.

„Transfuzia sanguină reprezintă o prioritate strategică de siguranţă naţională, iar sistemul va primi atenţia cuvenită. Am organizat această dezbatere pentru a consemna toate punctele de vedere – din partea pacienţilor, experţilor, profesioniştilor din domeniul sănătăţii, marii consumatori de sânge şi furnizorii de produse din sânge. Pentru îmbunătăţirea activităţii avem în vedere măsuri pe termen scurt, dar şi măsuri pe termen mediu şi lung. Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine, deoarece interesul pacienţilor din România primează şi nu putem asista la dezbateri fără să luăm nicio decizie între timp. În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020. Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. Ne dorim schimbarea legislaţiei în domeniu în beneficiul pacienţilor noştri”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, citat în comunicat.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MS, la dezbatere au participat experţi români şi străini din domeniul medical transfuzional, reprezentanţi din sistemul naţional de transfuzii, reprezentanţi ai pacienţilor, dar şi din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului. Discuţiile s-au axat pe situaţia sistemului naţional de transfuzie sanguină, pe îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii de transfuzie, dar şi pe necesitatea schimbării legislative urgente în domeniu.

Toţi participanţii la dezbatere au fost de acord cu faptul că sistemul trebuie restructurat şi modernizat pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la sânge, produse şi derivate din sânge, subliniază MS.

Specialiștii europeni au spus - și confirmă ori de câte ori sunt întrebați - că România e sub standardele de calitate și securitate a colectării sângelui.