Legea pensiilor, fabricată de Lia Olguța Vasilescu, care prevedea majorarea pensiilor din 2021cu circa 700 de lei pentru 5 milioane de persoane, a picat miercuri la vot în plenul Senatului, pe fondul unei absenteism masiv al parlamentarilor PSD-ALDE. Coaliția de guvernare nu-și mai respectă programul de guvernare.

Legea pensiilor a fost elaborată de Lia Olguța Vasilescu, fost ministru PSD al Muncii, și adoptată de Guvernul Viorica Dăncilă la finalul lui 2018, după care a fost trimisă în Parlament. Unele prevederi din proiectul adoptat de Camera Deputaților și Senat au fost declarate neconstituționale de către CCR în luna martie a acestui an. Așa că legea s-a întors în Parlament, a fost pusă în acord cu decizia CCR în comisiile din Senat și a fost introdusă pe ordinea de zi de miercuri pentru vot final, Senatul fiind prima cameră sesizată. Practic, Lia Olguța Vasilescu a eșuat în mandatul său de ministru.

În Senat, coaliția de guvernare are majoritate lejeră, iar legea a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului la cererea PSD-ALDE.

Ce s-a întâmplat în plen, la vot:

  • Deși nu a existat niciun vot împotrivă, legea a picat pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru.
  • Era nevoie ca 68 de senatori să voteze pentru, iar proiectul a adunat doar 67 de voturi pentru.
  • Liberalii, USR-iștii și majoritatea independenților prezenți s-au abținut de la vot.
  • Cele 67 de voturi pentru au venit de la PSD, ALDE, UDMR și un independent.
  • Au lipsit de la vot 7 senatori ALDE și 17 senatori PSD.

Proiectul merge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.