Unitățile de primiri urgențe din toată țara sunt luate cu asalt ȋn ultimele zile. Mii de români, ȋn special copii, se prezintă la medici cu simptome de gripă.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă.
Pentru cei care au risc mare de îmbolnăvire, cum ar fi bătrânii şi copiii, Ministerul Sănătăţii anunţă că mai are disponibile 70 de mii de doze de vaccin anti-gripal. În farmacii serul se găseşte destul de greu.


Experții spun că virusul este extrem de agresiv și se răspândește rapid. Un bolnav de gripă poate infecta până la 20 de persoane, într-o singură zi.
Principalele semnale de gripă
Febra foarte mare și durerile musculare sunt primele simptome care indică apariția gripei.
Diagnosticul, ȋnsă, îl poate pune doar un medic, în urma unor analize specifice.


Ce diferențiază gripa de o răceală severă?

Temperatura foarte mare de peste 39-40 de grade și durerile musculare puternice.

„Părinții se pot orienta în funcție de semnele de gravitate: o febră care durează mai mult de 48 de ore, tusea seacă, durerea musculară, copilul mai mult zace. Atunci sunt semne că este o stare mai rea ca de obicei, că nu este o simplă răceală sau că îl deranjează gâtul. Viroza este mai agresivă decât în alți ani, mai ales că atacă și persoane foarte tinere”, a explicat pentru Edupedu.ro, medicul de familie Valeria Herdea.
Medicii reamintesc că, la gripa virală, antibioticul nu rezolvă nimic, fiind un medicament care atacă bacterii, nu viruși. Totodată, ne recomandă să evităm locurile aglomerate, să purtăm mască de protecție atunci când ieșim din casă și să ne spălăm foarte bine pe mâini (cu apă și săpun), dar și ȋn nas.