Papa Francisc a transmis, ȋn prima zi de Crăciun, tradiționalul mesaj Urbi et Orbi („Către oraș și lume”) din balconul logiei centrale a bazilicii San Pietro, din Vatican.

55.000 de credincioși s-au adunat ȋn Piața Sfântul Petru pentru a primi binecuvântarea Papei. Anul acesta, mesajul său a fost dedicat conflictelor şi nedreptăţilor din lume.

Papa Francisc a spus că este “mai mare lumina lui Iisus” decât “ȋntunericul” din inimile oamenilor și din conflictele economice, geopolitice și ecologice din lume.

Suveranul pontif și-a exprimat regretul că mai multe naţiuni de pe continentul latino-american trec printr-o perioadă de agitaţie socială şi politică şi a încurajat această regiune în eforturile sale de a favoriza “justiţia şi reconcilierea”. A lansat un apel la depăşirea “numeroaselor forme de sărăcie care sunt o ofensă pentru demnitatea oricărei persoane”.

Suveranul a amintit și conflictele din Orientul Mijlociu, precum cele din Siria sau Liban și şi-a exprimat speranţa în trezirea “conştiinţei oamenilor”. El a lansat “guvernelor şi comunităţii internaţionale apelul de garanta securitatea şi coexistenţa paşnică a popoarelor din regiune”, ale căror suferinţe trebuie să înceteze.

Și ucrainenilor Papa le-a transmis un gând bun. A spus că ȋși dorește ca țara să găsească "soluţii concrete pentru o pace durabilă”.

Sfântul Părinte nu a uitat nici de continental African, unde domnesc “violenţele, calamităţile naturale şi urgenţele medicale”. Papa şi-a exprimat dorinţa de “a aduce alinare tuturor celor care sunt persecutaţi din cauza credinţei lor, mai ales misionarilor şi victimelor răpirilor”.

Ȋn timpul liturghiei din Ajunul Crăciunului, Papa Francisc a celebrat iubirea necondiţionată şi gratuită în defavoarea logicii economiei de piaţă.

„Crăciunul ne aminteşte că Dumnezeu continuă să iubească toţii oamenii, chiar şi pe cei mai răi”, a subliniat Suveranul Pontif.