Medicul Li Wenliang a murit vineri în Wuhan, oraşul de unde a pornit epidemia de coronavirus. El a fost primul care a lansat un avertisment, încă din luna decembrie, despre apariţia noului virus.

În urma avertismentului, pe 30 decembrie, împreună cu alte şapte persoane, medicul a fost convocat de poliţia locală şi mustrat pentru că a răspândit „zvonuri”. Veste decesului său a stârnit furia multor internauţi chinezi care îl consideră un erou naţional, potrivit Agerpres.

Regimul comunist chinez a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la medicul din Wuhan. Organul Partidului Comunist Chinez (CCP) însărcinat cu lupta contra corupţiei a anunţat într-un comunicat trimiterea unei echipe la Wuhan „pentru a conduce o anchetă exhaustivă asupra circumstanţelor legate de doctorul Li Wenliang''.

Într-un mesaj electronic adresat colegilor săi, oftalmologul a scris pentru prima dată despre apariţia unui coronavirus în oraşul cu 11 milioane de locuitori.

La doar 34 de ani, Li Wenliang a murit în dimineaţa aceasta, într-un spital din Wuhan, după ce a fost infectat cu noul coronavirus de către un pacient.

Decesul său a fost urmat de o avalanşă de critici în social media la adresa responsabililor locali care au părut mai preocupaţi să caute o cale de a înăbuşi problema decât să stopeze epidemia, notează AFP.

Coronavirusul a infectat până acum peste 31.000 de oameni în China, dintre care peste 630 au murit, potrivit celui mai recent bilanţ oficial. În afara Chinei continentale, peste 240 de cazuri de pneumonie virală sunt confirmate deja în aproximativ 30 de ţări şi teritorii.