Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că una dintre măsurile pe care le ia în considerare pentru a opri fenomenul șpăgii este încetarea contractului de muncă a personalului medical care acceptă "atenții". Măsura urmează să fie consultată cu juriștii.

„Nu cred că există o soluție magică, dar trebuie să ieșim din zodia șpăgii. Sunt spitale în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu-mi place să dăm vina pe pacienți. Știți bine că unul din clișee e că nu-i poți opri pe pacienți să dea plicuri. Fals! Sunt multe spitale în care acest fenomen a fost eradicat. Nu cred nici că trebuie să trecem în extrema cealaltă. Știți că era și un hotline pentru denunțarea șpăgii. Nici aceste metode nu au dat rezultate”, a declarat ministrul Sănătății, la B1TV.

Victor Costache este de părere că mai ales acum că salariile medicilor au crescut, fenomenul trebuie combătut și așteaptă un punct de vedere de la juriști.

„Așteptăm un punct de vedere al juriștilor dacă se poate implementa în contractul care se semnează că aceste practici duc la încetarea contractului de muncă (...) „Vă asigur că toleranța e zero!”