Ȋntr-un postare pe Facebook, Marcel Vela a anunțat că a ȋnceput demersurile pentru înființarea Poliției Animalelor. MAI a organizat ieri o dezbatere a proiectului, la care au participat organizații și activiști pentru protecția animalelor.

„Se vorbește mult în ultima perioadă despre Poliția Animalelor.

Astăzi aleg să nu vă povestesc despre acest demers, ci să vă spun că #seîntâmplă.

Nu vreau să lansez declarații care să pară ca fiind “populare” pentru dumneavoastră, de aceea voi lăsa ca timpul și faptele să vorbească în ceea ce privește o problemă extrem de importantă...poate pentru prima dată în 30 de ani.

Astăzi a fost făcut un pas mic, dar important, pentru că îmi doresc din tot sufletul să construim un viitor bun, corect și pentru necuvântătoare.

Fără deschidere, fără dialog, fără implicare sau sacrificii nu poți construi lucruri, de aceea am încredere că împreună vom reuși să ducem la capăt proiectul de reorganizare și eficientizare a Ministerului Afacerilor Interne, demarat încă din luna ianuarie, dar suspendat din cauza pandemiei cu noul coronavirus, care cuprinde și înființarea Departamentului "Poliția Animalelor".

Mulțumesc tuturor organizațiilor și activiștilor pentru protecția animalelor prezenți astăzi la dezbaterea de la minister!”, a scris ministrul Vela pe Facebook.

Poliția Animalelor ar putea funcționa ca departament la Ordine publică

„Repunem pe tapet o decizie de reformare a MAI” la sfârșitul lunii iunie sau în luna iulie, a anunțat ministrul Marcel Vela la Digi24, la începutul lunii iunie, considerând că este o reformă necesară, pentru care a primit peste 400 de propuneri.

În cadrul acestei reforme, ar putea fi înființat, în cadrul poliției pentru ordinea publică, și un departament pentru poliția animalelor. „Acest proiect de reformă are o formă largă, putem înființa și un departament al poliției animalelor”, confirma atunci ministrul de interne.

Poliția Animalelor a mai existat, dar în subordinea ANSVSA, și s-a dovedit a fi ineficientă. În București, există o poliție a animalelor, dar ea nu are competențe pe infracțiuni, ci doar pe contravenții.