Două firme de sondare a opiniei publice au fost acreditate de Biroul Electoral Central: CURS şi Avangarde. Ambele sunt conduse de persoane apropiate de PSD. Deşi au încercat să descurajeze prezenṭa la vot prin cifre tot mai mici, încercând să inducă mulṭumirea românilor faṭă de guvernarea dezastruoasă a PSD şi dezinteresul faṭă de alegeri care nu ne schimbă nivelul de trai, acestea nu au funcṭionat. Românii au ieşit nesperat de mulṭi la vot, la ora 20:00 fiind de aproape 50%.

Cele două institute de sondare a opiniei publice, care au fost acreditate de BEC pentru Exit-poll sunt conduse de persoane publice, care au avut relaii profesionale privilegiate cu Trustul Intact” și Antena 3. Este vorba despre Iosif Buble, patron din 2017 al CURS, care deṭine şi site-ul stiripesurse.ro, și de Marius Pieleanu, care controlează ”Avangarde, un obișnuit al studiourilor deinute de familia lui Dan Voiculescu. Atât CURS, cât și Avangarde, au oferit anul acesta date sociologice care situau PSD și ALDE în topul preferinelor electorale. PSD nu a scăzut sub 30 %, iar ALDE nu a coborât sub 10%. Acreditarea celor două institute este cu atânt mai suspenctă cu cât rateurile lor sunt de notorietate. Să ne amintim de eroarea colosală din 2014, când Sondajul CURS Avangarde spunea că liderul PSD Victor Ponta va câştiga cu 54% turul al doilea al alegerilor prezideniale, în dauna lui Klaus Iohannis.

Dragnea, greu de stăpânit

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost vizibil încurcat de prezenta neaşteptată la vot a românilor de pretutindeni. Pentru cozile imense din diaspora, el a dat vina pe ambasadori. Pentru cozile din ṭară şi chiar din Bucureşti, el nu a dat explicaṭii. Cei care au mers la vot, pot spune că slaba pregătire a preşedinṭilor de secṭii şi manevrele “tablagiilor” care întârziau cât puteau accesul la vot sunt principalele motive.

Urmează să vedem cât de bine/rău se potrivesc estimările institutelor de sondare privind intenṭiile de vot.