Senatoarea PSD Siminica Mirea a depus o iniţiativă în Parlament prin care primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni să treacă la mandate de 5 ani, faţă de 4 ani, cât au în prezent. Pentru asta, va trebui modificată Legea Administraţiei Publice.

Singurul motiv precizat în expunere este acela că mandatul aleşilor locali ar trebui să acopere integral perioada unor proiecte implementate cu bani europeni.

"Având în vedere practica întâlnită în ceea ce priveşte mandatul preşedintelui României, unde perioada de exercitare a funcţiei conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade şi în cazul primarilor, al consilierilor locali şi consilierilor judeţeni se susţine fără echivoc, creează o responsabilitate suplimentară şi aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligaţiilor asumate. Există situaţii cu această perioadă de mandat, întâlnite şi la nivelul altor state, membre ale Uniunii Europene.

În prezent, durata mandatului în situaţia descrisă la motivul proiectului legislativ este de 4 ani, majoritatea proiectelor cu finanţare europeană au o durată estimat standardizată de 5 ani. Este greu ca o nouă echipă să vină să preia din mers şi să finalizeze cu succes prin măsuri potrivite proiectul aflat în derulare", arată senatoarea Siminica Mirea în expunerea de motive a legii.

41 de parlamentari social-democraţi au semnat pentru acest proiect. Printre ei se numără Florin Iordache, Şerban Nicolae, Paul Stănescu, Liviu Marian Pop, Eugen Teodorovici, Mihai Fifor şi Ecaterina Andronescu.