A trecut deja un an de când autobuzele turcești Otokar, din flota STB, înfrumusețează bulevardele Capitalei cu turcoazul lor orbitor și le oferă călătorilor cele mai bune condiții, căldură vara, frig iarna și defecțiuni dese, în toate anotimpurile. Practic, dincolo de subiectele de presă de tipul „peripețiile autobuzelor Otokar prin București”, Primăria Generală a reușit să le mai ofere locuitorilor capitalei un paradox, condiții de Dacie la cost de Mercedes.

Chiar dacă doamna primar general, Gabriela Firea, alege să înfrunte traficul orașului pe care îl păstorește în confortul unei mașini de producție germană, vehiculele turcești și par a reprezenta maximul pe care este dispusă să îl ofere bucureștenilor.

După succesul fulminant al autobuzelor turcești Otokar, achiziționate după o licitație „cu cântec”, cu grave încălcări ale legislației achizițiilor publice, bucureștenii se vor pricopsi, la finalul mandatului Gabrielei Firea, cu 100 de tramvaie turcești.

Primăria Capitalei a încredințat deja contractul pentru 100 de tramvaie firmei Durmazlar, la o valoare de 160 milioane euro. În buna tradiție a instituției conduse de primarul PSD, nici această licitație nu este una lipsită de controverse. O investigație Liberatatea.ro arată cum Primăria București a ignorat mai multe nereguli sesizate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice și, pe principul „noi muncim, nu gândim”, a continuat procedura de achiziție. Astfel, au fost trecute cu vederea lipsa unei omologări europene a tramvaielor din punct de vedere tehnic, lipsa unor rezultate la testele de zgomot și chiar faptul că turcii nu au mai produs niciodată tramvaiul cu care au participat la licitație. În ciuda faptului că cel de-al doilea ofertant, compania românească Astra Vagoane, îndeplinea toate aceste condiții, câștigătoare a fost desemnată compania turcească.

Rămâne de văzut dacă contestațiile Astra Vagoane vor duce la un rezultat sau cei patru ani de mandat ai primarului Gabriela Firea vor rămâne în memoria bucureștenilor drept cea mai neinspirată investiție.