Proaspăt ales pentru un nou mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis pare să-și ia în serios promisiunea făcută în noaptea alegerilor, aceea de a fi mai implicat în viața publică.


Președintele Iohannis susține că va iniția discuții cu partidele politice pentru a ajunge la un acord privind organizarea de alegeri parlamentare anticipate în primăvara anului viitor. Alegerile parlamentare la termen ar urma să aibă loc în toamna anului 2020 însă, având în vedere susținerea fragilă pe care Guvernul actual o are în Parlament și schimbarea majoră în scorul electoral al PSD față de alegerile trecute, partidele din opoziție și-ar dori o devansare a termenului pentru ca noua majoritate parlamentară să fie legitimate de electorat.


Referitor la alegerile locale, Iohannis susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin și numirea președințiilor de consilii județene din rândul consilierilor județeni.

„Eu îmi doresc ca primarii să fie aleși în două tururi. Există mai multe inițiative în Parlament care sunt discutate și sunt formațiuni care își doresc acest lucru, de exemplu PNL, dar sunt formațiuni refractare, de exemplu PSD. În continuare, guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație sau pentru a accepta o legislație de acest tip de modificare. Am discutat acest lucru doar de principiu. Cum se va ajunge acolo încă nu a fost definitivat”, a declarant Klaus Iohannis.