Principalii trei candidați la prezidențiale sunt în SUA în același timp în plină campanie. Iohannis, cu treabă, ceilalți la poze. Klaus Iohannis, Dan Barna și Viorica Dăncilă, candidații la prezidențiale clasați pe primele trei locuri în sondaje, se află în aceste zile în SUA.

Președintele
Klaus Iohannis participă la New York la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU, o participare tradițională pentru președinții României. El va participa la recepţia oferită de preşedintele SUA Donald Trump, în onoarea șefilor de delegaţii, dar și la recepţia oferită de UE în onoarea șefilor de delegații.

Nu același lucru se poate spune despre Viorica Dăncilă. Ea participă la o serie de evenimente politice și guvernamentale. Premierul are întâlniri cu delegații ale marilor asociații evreiești, cărora le cere sprijin politic, dar și întâlniri cu Banca Mondială, de la care ministrul Finanțelor vrea să ceară un nou împrumut. Dăncilă a fost ridiculizată de Victor Ponta, care a vizitat orașul New Jersey. „Dacă vedeați un prim ministru dintr-o altă țară de pe alt continent (însoțit de jumătate din Guvern) în vizită la un primar dintr-o localitate micuță de la noi și discutând cu acel primar despre o linie aeriană, ce ați fi crezut despre acea țară? Ori că este o țară bananieră? Ori că este condusă de niște bufoni!”, spune Ponta, liderul Pro România.

Și senatorul liberal Florin Cîțu își manifestă revolta față de excursia lui Dăncilă. ”Viorica continuă să ne umilească pe banii noștri! Astăzi, premierul României se laudă că a plecat din România în plină criză economică și politică să se vadă cu ministrul energiei din SUA. Ăsta este nivelul oameni buni. Nu cred că România a fost mai umilită de un oficial așa cum o face Viorica acum. Normal (no pun intended) ar fi fost ca ministrul energiei din SUA să vină în România. Sau se vedeau în SUA, dar între ministri. După o astfel de “vizită de lucru”, Viorica trebuie să vină în țară să-și ceară scuze față de români și să-și dea demisia. Bichonul rus s-a dus și el să mai semeneze un contract de împrumut cu Banca Mondială. Asta după ce, datorită incompetenței sale legendare deja, a mai returnat un împrumut de la Banca Mondială, nefolosit, care ar fi trebuit să informatizeze ANAF. În afară de împrumuturi multe și scumpe, ce a mai facut bichonul rus pentru români?” a scris Cîțu pe pagina sa de socializare.

La rândul său, Dan Barna este în SUA pentru forumul tradițional al think tank-ului Center for European Policy Analysis (CEPA), cel mai puternic ONG american concentrat pe teme legate de relația SUA cu statele din Europa Centrală și de Est. ”Voi participa la întâlniri cu reprezentanți ai mediului politic și de business american, cu experți în politică externă și, evident, cu reprezentanți ai importantei diaspore românești din America de Nord”, a anunțat Dan Barna pe Facebook.