Când numai presa pe care o plăteşti te laudă, abandonezi funcṭia. Nu este cazul cuplului Firea-Pandele, care nu mai vede nimic în afara intereselor personale. Spre deosebire de alte publicaṭii, Libertatea nu s-a lăsat cumpărată şi a publicat o anchetă în care cei doi apar ca persoane malefice. Firea s-a ofuscat că nu i s-a publicat dreptul la replică, pentru că acesta a fost transmis după ora de publicare.
Tribunalul Bucureşti a decis: „Respinge acṭiunea ca neîntemeiată”. Câștig de cauză pentru Ringier și cei trei angajaṭi ai grupului de presă (un jurnalist și doi șefi) care au fost daṭi în judecată de Gabriela Firea și de soṭul ei, Florentin Pandele, pentru o anchetă din Libertatea, în care cei doi au fost prezentaṭi pe prima pagină drept personajele malefice din serialul „House of Cards”. Cei doi ar trebui să plătească cheltuieli de judecată trustului Ringier. Decizia nu este definitivă.
Totul a pornit de la o investigaṭie publicată în Libertatea în august 2018, intitulată „Casa de intervenṭii - Inculpaṭi interceptaṭi de DNA când povestesc intervenṭiile Firea&Pandele”.
După apariṭia articolului, Firea a acuzat ziarul că nu i-a fost publicat punctul de vedere și că, în ediṭia print, a fost comparată cu personajele din serial. „Publicarea articolului şi a celor două portrete sub denumirea de Casa de Intervenṭii' cu analogie la serialul House of Cards a fost făcută cu rea credinṭă și pentru a induce ideea ca cei doi reclamanṭi, din funcṭiile pe care le ocupă, folosesc mijloace oculte (șantaj) pentru a-și clădi cariera politică și pentru a asigura numirea anumitor persoane în funcṭii publice”, spunea Gabriela Firea în comunicatul postat, la vremea respectivă, și pe site-ul Primăriei București.
Primarul general se plângea că imaginea i-a fost grav afectată de apariṭia articolului și că punctul său de vedere nu ar fi fost publicat.
În replică, reprezentanṭii Libertatea au spus că „ziarul a respectat integral regulile libertăṭii presei”.
„Răspunsul autorităṭilor a venit seara, ediṭia de print plecase, dar am publicat în același timp cu articolul de pe internet răspunsul integral al Primăriei. Și, a doua zi, am revenit în ediṭia tipărită cu poziṭia Primăriei. Instanṭa se va pronunṭa, iar noi vom continua să investigăm, să documentăm și să relatăm despre problemele Bucureștiului”, au spus reprezentanṭii Libertatea pentru Paginademedia.ro.
La scurt timp, a fost deschis și dosarul la Tribunalul București, proces în care au fost daṭi în judecată atât jurnalistul, care a semant investigaṭia, Cătălin Lupășteanu, cât și șefii săi, Robert Tătăruș, pe atunci redactor-șef Libertatea, Mihnea Vasiliu, director general la Ringier, și grupul Ringier România.
Decizia, în primă instanṭă, a fost împotriva soṭilor Pandele pe 22 mai 2019. Ei trebuie să plătească cheltuielile de judecată către Ringier România în valoare de 6.996 de lei.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.