Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, a previzionat cel mai exact rezultatul alegerilor europarlamentare. Într-un interviu, el îi critică pe PSD-iștii care l-au ascultat orbește pe Liviu Dragnea, iar acum s-au dezis de el și îl fac vinovatul de serviciu pentru eșecul lor. În calitate de președinte al filialei PNL Sector 2, Popescu apreciază că PSD nu-și va reveni până la alegerile prezidențiale.

Argumentele care au stat la baza acestei previziuni

“Am dat aceasta prognoză bazându-mă pe prezumția unei prezențe mari la scrutinul din 26 mai, datorată politicii duse de Liviu Dragnea atât la conducerea PSD, cât și la cea, până la urmă, executivă a României. Acest stil de a conduce, arogant și disprețuitor, care a urmărit, exclusiv, o agendă proprie, a iritat și nemulțumit aproape pe toată lumea, iar alegerile europarlamentare au reprezentat primul moment în care populația a putut să își ia, cum se spune, revanșa și să îi dea răspunsul cuvenit. Această stare de nemulțumire, reacție la politica promovată de Liviu Dragnea, care a condus România, într-o proporție de 90% în interes propriu, cu scopul de a scăpa, alături de unii dintre colegii săi, de dosarele penale care îi vizau, a fost taxată, pe bună dreptate, de cetățenii nemulțumiți. A fost un vot negativ, masiv, la adresa PSD. A fost o prezență uriață la vot cu care eu anticipez că nu ne vom mai întâlni prea curând. Cei care cred că această prezență consistentă la vot se va repeta și la scrutinele de anul viitor se înșeală. Acest vot este, practic, acel moment care se întâmplă, cum se spune o dată în viață, extrem de rar, când populația, revoltată, protestează, prin vot, față de aroganța și modul discreționar al unui lider și al unui partid de a conduce o țară.

Noi românii, și aici mă introduc și eu, suntem puțin comozi, este greu să fim mobilizati, să fim scoși dintr-o matcă, până la urmă, de normalitate, și trebuie, ca lider și partid politic, să faci lucruri importante, în sens negativ, pentru a-i mobiliza la vot. Liviu Dragnea a reușit, astfel, să mobilizeze această parte semnificativă dintr-un electorat care, în mare parte, nu prea ieșea la vot, scârbit de politică. Concret, vorbim de o prezență la vot de peste 50%, dacă însă ne raportăm la faptul că, real vorbind, la nivel național ne putem raporta la o prezență incredibilă de aproape 75% fie și dacă luăm în calcul faptul că dintre milioanele de români aflați în diaspora au votat mai puțin de 400.000.

Opoziția față de Liviu Dragnea, un joc politic

Este o atitudine urâtă pe care colegii, până mai ieri susuținători necondiționați, o au față de fostul lor lider, Liviu Dragnea. Ei s-au supus orbește deciziilor luate de acesta, dând dovada impotenței lor politice. Dragnea a condus partidul dictatorial, cu mână forte, și, cu prea puține excepții, colegii i-au girat acest stil. Au existat câteva persoane care i s-au opus, dar această reacție a făcut parte doar din jocul luptelor pentru putere din partid. Nimeni, însă, din partid nu i s-a opus lui Dragnea, principial, din respect față de cetățeni. Astăzi, cei din partid, nu puțini, care îl idenfică pe Dragnea drept sursa tuturor relelor, se umplu de ridicol pliindu-se pe principiul “scuipă astăzi, unde ai lins ieri”. Niște marionete, lăsate fără dirijor, care se zbat disperate în tentativa de a mai fi crezute de cineva.

PSD nu are forța să-și revină până la prezidențiale

Nu cred că PSD are forța să-și revină până la prezidențiale mai ales că timpul este foarte scurt. Părerea mea este că declinul lor electoral va continua. Nu văd, în cazul PSD, un succes notabil mai devreme de anul 2024 în politica românească. Este posibilă, nu și obligatorie această revenire în sondaje a PSD, doar dacă vor înțelege, vor conștientiza și își vor schimba, radical, raportarea la cetățeni. Anticipez, însă, nici nu este prea greu de altfel, că luptele pentru putere în acest partid vor continua. Spunea cineva că, cu cât miza devine mai mică, luptele devin mai violente. Iar această remarcă se pliază perfect pe situația din PSD în sensul că, pe fondul scăderii electorale a PSD războiul intern se va intensifica.

Recunosc că mă așteptam la o prezență la vot de doar 43-45%, dar asta arată că l-am subestimat pe Liviu Dragnea și capacitatea acestuia de a-i revolta atât de mult pe cetățeni. Trebuie să admitem că toată această prezență suplimentară la vot a adus, în mare parte, voturi USR-PLUS. Liderii USR-PLUS trebuie, însă, să înțeleagă că acele voturi sunt conjuncturale și vor greși dacă își vor baza politica, strategia și comunicarea publică pe acest rezultat. Voturile obținute pe 26 mai nu sunt voturi pro-USR, ci voturi anti-Dragnea și anti-politică. Ele nu sunt voturi stabile și se vor regăsi în contul USR-PLUS doar în mică măsura la viitoarele alegeri. Timpul va confirma, însă, sau nu, prognoza mea.