Alina Gorghiu, Vicepreședintele Senatului, a propus ca românii din diaspora să poată vota şi la parlamentare trei zile, aşa cum s-a întâmplat şi la alegerile prezidenţiale din 2019.

"Propunem extinderea măsurilor legislative pentru buna organizare a alegerilor în diaspora luate la alegerile pentru preşedintele României în anul 2019 şi la alegerile parlamentare. Doar aşa se pune capăt unei lungi perioade de umilinţe la scrutinele pentru românii cu drept de vot din străinătate", a scris Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit iniţiativei, votarea la secţiile din diaspora ar urma să se desfăşoare şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, înaintea zilei votării. Vineri, votarea ar începe la ora locală 12:00 şi s-ar încheia la ora locală 21:00, iar sâmbătă s-ar vota de la ora locală 7:00 până la ora locală 21:00.

Proiectul, semnat și de parlamentarii Daniel Fenechiu şi Florin Roman, mai prevede şi ca alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care sunt la rând în afara secţiei pentru a intra în localul de vot, să îşi poată exercita dreptul constituţional.Alegătorii aflaţi în această situaţie vor putea vota până cel mult la ora 24:00.