Începând de luni, 18 mai, românii care vor să înmatriculeze un autoturism vor putea merge la birourile județene de înmatriculări. Pentru evitarea aglomerației, însă, pentru evitarea aglomerației la ghișee, vor fi necesare programări prealabile online.

“În ceea ce privește programul de lucru cu publicul al serviciilor publice comunitare acesta diferă de la un județ la altul, sens în care recomandăm consultarea site-urilor instituțiilor prefectului, respectiv site-ul www.drpciv.ro, secțiunea program de lucru serviciul public comunitar, aflată în pagină principală.

Activitățile se vor soluționa doar în baza programărilor online - accesibile pe site-ul www.drpciv.ro. Accesul în incinta sediilor se va face controlat, în grupuri mici formate din 5-10 persoane, prin grijă personalului propriu al serviciilor publice comunitare, în funcție de particularitățile spațiului de lucru cu publicul“, se arată într-un comunicat DRPCIV.

În ceea ce privește activitatea de examinare, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor preconizează reluarea acesteia la începutul lunii iunie, în două etape, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție și distanțare socială.

Etapa I

Examinarea la proba practică pentru cei admiși la proba teoretică și programați la proba practică pe durata stării de urgență (cu prioritate pentru candidați afectați de măsurile restrictive, respectiv cei cărora le-au expirat documente aflate la dosarul de examinare sau expirarea acestor documente în perioada imediat următoare).

În vederea programării candidaților aflați în această situație sunt analizate două posibilități:

· Programarea din oficiu cu informarea acestora – în ordinea programărilor anterioare,

· Programarea prin intermediul școlilor de șoferi pe platforma online dedicate – cu informarea candidatului.

Etapa II

În a două etapă – reluarea activității de examinare – proba teoretică la aproximativ două săptămâni, în funcție de volumul solicitărilor pentru proba practică.

DRPCIV anunță măsuri de protejare la examenul auto:

· Utilizarea măștilor de protecție - atât pentru candidați cât și pentru examinatori;

· Dezinfectarea interiorului autovehiculelor folosite la desfășurarea probei practice, înainte de începerea fiecărei probe;

· Respectarea distanțării persoanelor aflate la locul de întâlnire comunicat pentru susținerea probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere, cel puțin 1,5 m;

· Evitarea prezentării la locul de întâlnire al candidaților cu însoțitori (prieteni, rude, susținători). Accesul va fi permis doar candidatul și reprezentanții școlilor de conducători auto;

· Desfășurarea activității de instruire numai în spații deschise, cu respectarea regulilor de distanțare socială.